Петър Стоянов: Все едно дали бабите на македонците са българки, щом днес не ни искат

Договорите са важни, но три пъти по-важни са чувствата, настроенията и менталността в нашите две държави

Политика
20:16 - 04 Февруари 2023
7514
Петър Стоянов: Все едно дали бабите на македонците са българки, щом днес не ни искат

"Това е една закъсняла реакция у нас. У хора, за които дълги години тази тема е била табу и сега те разбират до каква голяма степен ние със Сев. Македония сме свързани исторически." Така коментира отношенията между София и Скопие пред БНТ президентът на България (1997-2002) Петър Стоянов.

"Ние продължаваме да се надпреварваме във ваденето на доказателства за македонските корени на днешните граждани на РСМ. Доказателствата са на наша страна и интелигентните хора в Македония знаят това. Въпросът не е дали пра-бабата на днешен македонист е била българка или не е била. Въпросът е защо внуците днес не искат да имат нищо общо с България", коментира той.

"Договорите са важни. Но три пъти по-важни са чувствата, настроенията и менталността в нашите две държави. За да отстояваме своята историческа истина, най-важно е да имаме добри отношения с РСМ. Македонците не познават историята така, както я познаваме ние. Няма защо да ги обвиняваме. Те никога не са живели в българска държава. Те са били подлагани на една огромна пропаганда и ние трябва да разберем това", добави Стоянов.

Българските политици трябва да са наясно, че всичко, което правят се отразява на отношенията ни със С. Македония.

"Когато до обед една политическа група обвинява друга в корупция за милиарди, а следобед обвиняемата обвинява първата също в корупция за милиарди, няма как България да е атрактивна за македонците. Защо да казват, че са българи, когато имат насреща страна, раздирана от политически противоречия, която прави 5 пъти за 2 години избори", добави той.