Плевнелиев: Бях свидетел на 2 изборни манипулации в моя мандат

Политика
15:04 - 09 Април 2019
2557
Плевнелиев: Бях свидетел на 2 изборни манипулации в моя мандат

„Бях свидетел на поне две изборни манипулации по време на моя мандат като президент на България”, обяви Росен Плевнелиев по време на откриването на конференцията „Заплахата от външна намеса за изборите за Европейски парламент 2019" в Дома на Европа във вторник, 9 април.

„Те бяха драматични, драстични и вътре в България и никога не бива да забравяме. Вероятно и поради моя мандат е имало, но аз съм прекия свидетел и държа да се проучи", заяви президентът на България (2012 – 2017 г.) на форума.

Първата афера се казва Костинброд, посочи Плевнелиев. „Тотално анти и противоконституционно действие на журналисти и политически лидери, които в деня на размисъл на българския народ, тогава, когато всички трябваше просто да бъдат оставени да вземат своето отговорно решение за кого да гласуват на следващия ден, цяла България се събуди с отвратителна по своя мащаб изборна манипулация", посочи още той. По думите му „една удобна медия, част от пропагандата на голяма медийна империя”, е започнала да бомбардира българския народ в ден за размисъл.

Без да ги посочва поименно, Плевнелиев визира контролираната от Цветан Василев ТВ 7 и тогавашния изпълнителен директор на телевизията Николай Бареков, по-късно основал движението си „България без цензура”.

„Втората манипулация пред очите ми бе най-голямата кибератака от Русия. Тя е част от руското военно разузнаване. Целта беше да се всее съмнение през 2015 г. Местните избори не бяха важни, но референдумът беше трън в очите. Този референдум означава голяма геополитическа промяна", каза още Плевнелиев.