Плевнелиев зове: Проевропейските партии да съставят ново правителство

Румен Радев "дръпнал килимчето" под настоящата коалиция

Политика
17:52 - 11 Юни 2022
3697
Плевнелиев зове: Проевропейските партии да съставят ново правителство

Задачата на проевропейските сили е да намерят формула за съставяне на правителство в съществуващия парламент, в който все още имат мнозинство, така че в следващите две години ускорено, с подкрепата на европейските партньори, да интегрират България в еврозоната и Шенген и да отпушат европейските фондове за модернизация и зелена трансформация на икономиката.

Тази препоръка отправя президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев в статия, публикувана във вестник "24 часа".

"Влизайки в еврозоната, ние ще акостираме в едно сигурно пристанище, където независимо от бурите ще бъдем защитени. Това е и решителният момент, в който руската заплаха ще бъде окончателно елеминирана, тъй като нашите институции, банки и икономика ще се интегрират окончателно с европейските и ще станем равни на другите европейски народи, какъвто е заветът на Апостола на българската свобода Васил Левски. Само тогава ще постигнем и неговия завет за чиста и свята република, което означава демокрация от европейски тип и социално отговорна, а не руско - олигархична грабителска икономика", пише Плевнелиев.

Неговото обяснение за оттеглянето на "Има такъв народ" от управляващото мнозинство тази седмица е в това, че "президентът Румен Радев "дръпна килимчето пред четворната коалиция".