По радиостанции спешните медици ще разбират в коя болница има легла

Министър Ангелов нареди всяка сутрин да се докладва за върнатите пациенти с Ковид-19, обясни шефът на ЦСМП д-р Георги Гелев

Здраве
17:36 - 04 Ноември 2020
1931
По радиостанции спешните медици ще разбират в коя болница има легла

По радиостанции екипите в линейките ще разбират в коя болница има свободни легла за пациенти с COVID-19, каза пред журналисти директорът на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/- София д-р Георги Гелев.

Д-р Гелев присъства на връчването на ключовете на 20 нови линейки от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, като 17 от тях ще останат в ЦСМП-София.

Засега такива радиостанции има в 9 болници, предстои инсталиране и в останалите, допълни д-р Гелев. По думите му на днешната среща с министър Ангелов и директорите на лечебни заведения остро е бил поставен въпросът за достоверността на данните за свободните легла, показвани от координационния център.

Директорът на лечебното заведение ще трябва да направи такава организация, че в приемното отделение да се знае във всеки момент с какви реанимационни легла разполагат, допълни още д-р Гелев.

Министър Ангелов каза, че ще разпореди всички ЦСМП до 9.00 ч. всяка сутрин да подават информация за отказан прием на пациент в болница, за да може Министерството на здравеопазването да предприеме мерки.

Предстои проверка на случай на починал пациент, който не е бил приет в столична болница и е бил транспортиран в болница в Своге, каза още министър Ангелов.