ПОЧЕРНЕНА ВДОВИЦА: Убиха мъжа ми в болница "Света Марина" в Плевен!

Заведението е собственост на бившия депутат д-р Григор Горчев

Здраве
11:41 - 17 Май 2024
10537
ПОЧЕРНЕНА ВДОВИЦА: Убиха мъжа ми в болница "Света Марина" в Плевен!

Пациент на 56 години е починал в адски мъки в плевенската болница „Света Марина” на бившия депутат от ГЕРБ-СДС д-р Григор Горчев след лекарска грешка и три неуспешни операции, твърди вдовицата на нещастника.

Според подателя – съпругата на починалия Атанас Банджаков, от клиниката въобще не са разяснили нито какво точно ще представляват интервенциите, нито какви са рисковете ако ги направят или не ги направят.

Ето пълния текст на писмото на Вероника Банджакова:

Здравейте! Обръщам се към Вас с тъга и болка в сърцето. Ние сме от град Плевен. Наскоро претърпяхме семейна трагедия. Мъжът ми беше на 56 години. Постъпи в болница за операция. По време на същата обаче е направена перфорация на две места – на стомаха и хранопровода.

Става въпрос за небезизвестната болница „Света Марина“ Плевен, собственост на проф. Горчев. Операцията – диафрагмална херния.

Преди операцията съпругът ми не получи информация какво представлява самата операция, какви са рисковете от нея, какви са рисковете, ако не я направи. Нещо повече. Бе представена заблуждаваща ни информация, която да ни убеди за незабавно предприемане на операцията.

1. Първа операция 12.10.23. Пробиват стомах и хранопровод. (По неофициален път разбрах, че доктора е оставил сина си, който също е хирург там да оперира. Той е млад и неопитен.

Налице са клинични статистически данни, че една перфорация при този тип операции на диафрагмална херния се допускат в едва 0.2% от случаите като основната причина е неопитност на оператора. Такива грешки са допускани само при лекари с под 10 операции./ При него перфорациите са две, освен на стомаха и на хранопровода.

Проф. Горчев беше за кратко депутат в 45-ото НС. Беше избран и в следващия, 46-и парламент, но отказа мястото

Състоянието се влошава. Никой не обръща внимание на това. Аз плача по телефона и ги моля, а те ми отговарят, че се глези. Съпругът ми и аз не получаваме информация нито за преминалата операция, нито за рисковете, както и за проявилите се неблагоприятни последици

2. На 16.10. 23 много се влошава. Правят му втора операция, т.к. стомахът му се е завъртял. Не установяват допуснатите перфорации. След нея положението става още по-тежко. Лекуващият доктор и сина му изчезват – отпуски, командировки, просто ги няма.

През това време никой не ме пуска и не ми дава информация. Пълно мълчание. 

Съпругът ми говори все по-трудно, не успяваме да поддържаме добра комуникация, защото му е трудно. В кратките разговори, той се оплаква от непоносими болки и усещане за обреченост. Споделя ми, че не го посещават лекари и не му дават информация за състоянието му.

3. На 26.10.23 положението става критично. Правят му трета операция (от друг екип, защото неговия доктор все още го няма) и едва тогава се установяват перфорациите и тотална некроза на стомаха, което води до цялостно отстраняване на стомаха му.

След третата операция той е въведен в медикаментозна кома в реанимация и на 14.11.23 умира.

Мъжът ми почина в мъки.

Болницата е с много демонстрирани протекции през годините и ме боли от това, че е възможно всичко да се потули.

Благодаря предварително! Вероника Банджакова.

По повод писмото на Вероника от УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевенизлязоха с обяснение, което публикуваме без редакторска намеса:

Официално становище на УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен

УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен изразява своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на починалия Атанас Иванов Банджаков.

Във връзка с прозрачното изясняване на всички обстоятелства около случая, екипът на УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен има готовност да окаже пълно съдействие на съответните органи и да предостави пълната картина с всички факти относно лечението на пациента Банджаков.

На първо място, бихме искали ясно да заявим, че твърденията за настъпила смърт поради лекарска грешка са неоснователни и не отразяват обективната действителност.

Пациентът Атанас Иванов Банджаков е диагностициран с голяма хиатална херния на 26.09.2023 г. – това е състояние, при което почти целият стомах се намира в гръдния кош.  Заболяването е доказано чрез фиброгастроскопия.

Образуването на херния с такъв размер е бавен процес, който трае години. Постепенно, в резултат на повишеното коремно налягане стомахът разширява отвора на хранопровода на диафрагмата и бавно преминава в гръдния кош.

Такъв вид големи хернии подлежат единствено на оперативно лечение, поради възможност за настъпване на усложнения като повръщане и задавяне по време на сън, усукване на стомаха, заклещване и др. Пациентът е бил подробно информиран за напредналостта на болестта и възможните усложнения от интервенцията, както устно, така и писмено. Оперативната намеса за лечение на установената херния е осъществена на 12.10.2023 г.

На третия следоперативен ден пациентът съобщава, че не може да преглъща и повръща. Затрудненото преглъщане е оперативно усложнение при операциите на хиатална херния и в повечето случаи се дължи на оток на мястото на интервенцията. Назначена е реоперация за изясняване на проблема на 16.10.2023 г. Констатира се усукване и голямо разширение на стомаха на пациента. За тонизиране на силно разширения стомах, е поставена назо-гастрална сонда. В следващите дни пациентът се чувства добре и е подвижен. Обяснено му е в детайл какви интервенции са извършени, както и какви странични ефекти/усложнения е възможно да настъпят.

Твърдението, че стомахът на пациента е бил перфориран е невярно. Въпреки острото разширяване на стомаха, няма изтичане на стомашно съдържание в коремната кухина и това е доказано със скенер с контраст, проведен на 17.10.2023 г. В допълнение е важно да се подчертае, че перфорацията на кух коремен орган е тежко усложнение и то няма как да остане незабелязано.

При подобно усложнение настъпва перитонит, септично състояние и ендотоксичен шок, което влошава веднага общото състояние на болния и няма как да не бъде забелязано. Пациент с подобно състояние не може да живее дни без съответната симптоматика и е обект на спешна оперативна намеса.

Получените усложнения при пациента Атанас Боджаков са резултат на вторично получена некроза и са установени в момента на появата им.

Междувременно, близките на пациента са получавали редовна информация за неговото състояния от дежурен лекар в отделението, в което се намира. Близките на всички пациенти в УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен получават информация минимум  веднъж дневно, като в случая с Атанас Банджаков предоставянето на информация е било още по-често поради тежкото му състояние. Свиждания в реанимация са забранени, поради факта, че наличието на външни лица, може да доведе до внасяне на вирусна или бактериална инфекция, която да застраши общото състояние на пациентите.

УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен и целият екип на болницата работят в съответствие с най-високите международни стандарти на медицинската практика и етика, като тези стандарти са строго спазвани при всички медицински случаи.