Почина лелята на висаджиите Жоро и Васил Илиеви

Новини
15:48 - 06 Септември 2019
127395
Почина лелята на висаджиите  Жоро и Васил Илиеви

Венка Илиева, почернената майка на застреляните от вражески куршуми босове на ВИС-2 Васил и Георги Илиеви, е била сполетяна от нова семейна трагедия, научи Lupa.bg.

Майката на Жоро и Васил Илиеви е погребала своята сестра близначка преди няколко месеца, разказват съседки на достолепната дама от Кюстендил. Лелята на легендарните в ъндърграунда кюстендилски борци се споминала тази пролет след тежко и продължително боледуване. През цялото време до нея бдяла сестра й Венка. Въпреки усилията на лекари, лелята на братя Илиеви издъхнала.

Кончнината й се отразила изключително тежко на Венка Илиева. „Оттогава тя почти не излиза от дома си. Има си човек, който се грижи за нея, но не е много добре със здравето...”, одумват леля Венка съседите й в Кюстендил.

Венка Илиева със своята сестра - близначка на погребението на сина й Георги Илиев през 2005 г. Неотдавна сестрата на Венка се е споминала след продължително боледуване

За целия град е известно, че Венка има тежка съдба. Тя погребва без време и двамата си синове. Първи е ликвидиран на 25 април 1995 г. големия брат Васил, основател на силовата групировка ВИС, наложила повсеместен рекет над прохождащия бизнес в България. Васко Бореца е застрелян с дъжд от куршуми в тясна улица в софийския квартал „Емил Марков”, водеща към ресторанта му „Мираж”, след като наемници му правят засада. На погребението му в Кюстендил се стичат над 10 000 души, сред които Слави Трифонов, Христо Стоичков, Любо Пенев, Камен Воденичаров и други шоу и спортни звезди.

Архиви от 1995 г.: криминалисти правят оглед на мерцедеса, в който е застрелян Васил Илиев. Снимка: 168 часа

След убийството на Васил групировката е поета от по-малкия брат Георги. Напук на очакванията, той превръща ВИС-2 в могъща мафиотска организация, която съумява да пусне пипала навсякъде. Георги Илиев, наричан Главния, е застрелян от снайперист 10 години след смъртта на батко си - на 25 август 2005 г. Тогава наемен убиец го уцелва в главата, докато Илиев празнува в „Буда бар” в Слънчев бряг победата на своя отбор „Локомотив” (Пловдив) над сръбския ОФК Београд в мач от европейските турнири.

Георги Илиев умира 10 години след брат си, също покосен от куршум на наемен убиец

Почернената майка Венка Илиева има и дъщеря Марияна, която е жива и здрава и се радва на щастливо семейство.