Политологът Георги Киряков пред Lupa.bg: Новият кабинет: нещо старо, нещо ново и нещо назаем

Коментар
17:10 - 12 Май 2021
8525
Политологът Георги Киряков пред Lupa.bg: Новият кабинет: нещо старо, нещо ново и нещо назаем

Георги Киряков е един от популярните ни политолози. Навремето, той бе в ДБГ на Меглена Кунева, бил е и водач на листата на партията в Благоевград, но от години не е част от организацията. Потърсихме Киряков, за да направи анализ на най-актуалната политическа тема - за новия служебен кабинет и да обясни казуса дали има опция назначеното от президента правителство да управлява по-дълго от очакваното. 

-Г-н Киряков, възможно ли е служебният кабинет да управлява не само до изборите на 11 юли, но и доста по-дълго, ако и 46-ият парламент не успее да излъчи правителство?

-Ако следващият парламент не успее да състави правителство, този кабинет задължително ще продължи да управлява страната до заклеването на следващия. Така е по Конституция. Т.е да, възможно е да управлява дълго. Това зависи от партийната комбинация в 46-ото Народно събрание. В такава ситуация, президентът не назначава нови министри и остава да работят сега назначените.

Не знам по процедура, дали ако и новият парламент се разпусне, ще се налага да се налага официално да се назначава ново служебно правителство. Такъв прецедент в България още няма, защото не се е стигало до втора невъзможност да се състави нов кабинет. 

-Каква оценка давате на министрите в новото правителство? Съставът на това правителство успех ли е за президента Радев?

-Нещо ново, нещо старо и нещо назаем - отляво, дясно и в центъра. Така най-лаконично мога да го определя.

Новите министри идват със заявка, че ще си вършат професионално и съвестно работата, че ще бъдат напълно прозрачни в действията си, че няма да пропускат проблемните моменти от предишното управление, защото това ще постави тях в лоша ситуация. Защото, ако има проблеми и не могат да ги решат, отговорността и вината ще се прехвърлят върху самите тях. Т.е., новата власт трябва да има оправдание, че с някои от задачите няма да може да се справи. Служебният кабинет няма особени правомощия и няма време да реши всички проблеми, наследени от предишното управление. Това е буферен кабинет между два редовни, ако мога да го нарека така.

-Кое е най-голямото предизвикателство и препъни-камъкът пред новата власт?

-Да, те трябва да продължат оперативно да управляват държавата, има много належащи дела, които трябва да се свършат, има си текущи задачи, които са изпълнявани от предишното правителство и трябва да бъдат продължени. Естествено, трябва да се остави на следващите в добро състояние това, което приемат и т.н.

-А къде е уязвимото място, удобно за атака от старата власт? Вече тръгнаха стрелите, че все генерали ни управляват…

-Важното е да работи в рамките на конституционните правомощия, в законодателната рамка, да спазва демократичните принципи на управление на държавата и да е достатъчно прозрачна и отчитаща се пред обществото, тъй като липсва парламент. Затова парламентарният контрол се осъществява от обществото. Вече сме в режим на обществен контрол на действията на правителството и на президента, като назначаващ служебния кабинет.

-Дайте вашата прогноза как ще изглежда 46-ото Народно събрание?

-Напълно възможно е „Има такъв народ” да стане първа политическа сила, или най-малкото да бъдат толкова приближени електоралните стойности между тях и ГЕРБ, че да се стигне до невъзможност да се състави отново стабилно правителство със стабилно мнозинство и до следващи предсрочни парламентарни избори. Тогава остава да управлява отново служебният кабинет.

Ако ИТН е първа, това ще означава, че ГЕРБ за първи път ще загуби парламентарни избори, откакто съществува като партия. Защото те са губили президентски, но никога парламентарни, т.е. да загуби ореола си на първа политическа сила в парламента.

-Коя е най-тежката и належаща задача сега? 

-Най-големият риск са изборите и организирането им машинно в България и чужбина. Т.е. най-големият риск е да се провали организацията на вота по новите правила, приети от късия парламент.

И, разбира се, да се види, тъй като няма да има актуализация на бюджета, какви са възможностите на настоящия бюджет, какви са резервите на финансовата система, дали могат да се използват и в каква посока, ако не са източени до дупка от предишното правителство и ако не, да се пристъпи към емитирането на държавен дълг за покриване на проблемните сфери.

-Но това може да даде "хляб" в ръцете на ГЕРБ.

-Да, може да ги атакуват сериозно в недалновидни политически решения, свързани с нестабилното финансово състояние на страната. Което, нали си даваме сметка, че те са го оставили.

-Изненада ли ви реакцията на Бойко Борисов към Стефан Янев? Той не само похвали служебния кабинет, като го нарече чудесен, но и предложи помощ, ако имат проблеми.

-Той няма избор в тази ситуация, освен да предаде съгласно Конституцията властта на следващото управление. Никой няма да приеме предаване на властта от Банкя или Бояна. Има си институционални механизми, които той беше длъжен да спазва в последните 4 години, но не го правеше. Правеше си Министерски съвети в Банкя, там, където на него му е удобно, пренебрегваше изцяло институциите. Сега обаче няма такава възможност, няма как да постъпва по този начин, защото поне формално е признал, че България е демократична държава, която в рамката на европейските институции трябва да действа като такава.

-Новата власт трябва ли да ревизира делата на старата, или не бива да си губи времето, а да се заеме с оперативните задачи и подготовката на избори?

-Задължително трябва да го направи, защото ако постъпи иначе, означава да се прикрият проблемните решения на предишното управление. Ако те не направят ревизия и не изкарат тези проблеми пред обществото, пред което се отчитат, могат да бъдат обвинявани, че колаборират с ГЕРБ и прикриват нарушенията. Да не говорим, че очакванията към президента и служебния кабинет са точно такива - да се свърши точно това.

Големият народен мандат, който се дава и ще се даде на президента на следващите президентски избори е за това -да свърши точно тази работа, защото той 5 години говори това, а сега може да пристъпи към действие и да подплати думите си с дела.