Полша и Левандовски изритаха Златан и Швеция от Мондиал 2022

Дружина полска за първи път ще участва на две поредни световни първенства

Спорт
00:02 - 30 Март 2022
2569
Полша и Левандовски изритаха Златан и Швеция от Мондиал 2022

Полша срази с 2:0 Швеция у дома в решаващ плейоф за класиране на Световното първенство в Катар. Роберт Левандовски и Пьотр Желински донесоха скъпоценния успех на Дружина полска, която за пръв път в своята история ще участва на два поредни Мондиала.

По този начин 40-годишният шведски ветеран Златан Ибрахимович едва ли ще има нов шанс да се пробва за световната титла. Таранът се появи на терена в 80-ата минута, но сякаш твърде късно, за да обърне развоя на събитията.

Гостите започнаха по-добре и създадоха първите голови положения в мача. В 13-ата минута коварен удар на Александър Исак от далечно разстояние беше отразен от Войчех Шчесни. Полският вратар трябваше да прави блестящо спасяване и в 19-ата минута. Емил Форсберг си освободи пространство и шутира от границата на наказателното поле. Шчесни обаче демонстрира много добър рефлекс, така че да запази мрежата си суха.

До почивката резултатът се запази непроменен и двата отбора оставиха развръзката за вторите 45 минути. Подобно на първата част Швеция започна по-добре. В 47-ата минута Деян Кулушевски опита да преодолее Шчесни, но стражът за пореден път не позволи това да се случи.

Неписаният закон във футбола, че когато не вкараш, ти вкарват, влезе в сила. В 50-ата минута Полша поведе с гол на голямата си звезда Роберт Левандовски. Таранът на Байерн Мюнхен овладя на добра стрелкова позиция и елегантно търкулна топката в мрежата.

Шчесни продължаваше да е безгрешен. В 59-ата минута за втори път от началото на мача отказа Форсберг.

В 73-тата минута Полша нанесе съкрушителния удар. След грешка в защитата на скандинавците Желински се озова сам срещу Робин Олсен и го преодоля за 2:0.

Този гол тотално обезвери гостите, които загубиха всякакви надежди. До края поляците на няколко пъти можеха да направят успеха си още по-убедителен. С пропуски се отчетоха Ян Беднарек, Пьотр Желински и Роберт Левандовски. При ситуацията с Лева трябва да се отбележи страхотната реакция на Робин Олсен.