Ползи и вреди от използването на солариум

UV-B лъчите допринасят за продукцията на витамин D

Бюти
17:26 - 31 Май 2019
17907
Ползи и вреди от използването на солариум

Всяка дама държи да има хубав слънчев загар през лятото, но някои поддържат равномерния тен и през студените месеци, тогава на помощ идва солариумът. Нека първо разгледаме как действа утравиолетовата машина.

Изкуственият тен се постига чрез облъчване на тялото с UV лъчи, които биват три вида: UV-A, UV-B и UV-C. Последните са най-опасни, но за щастие от тях ни предпазва озоновият слой. Първите проникват най-дълбоко в кожата. Те са виновниците за образуването на меланина в нея и също така стимулират клетките (меланоцити) към синтез на кафявия пигмент. Съществува вечна полемика за или против солариумите и за да вземете информирано решение дали да се подложите и как да го направите, е нужно да сте запознати с плюсовете и минусите на солариумната радиация.

Плюсове
Не можем да не отбележим ефекта на бронзовия тен върху самочувствието на жената. Все пак шоколадовата кожа от една страна кара тялото да изглежда по-стегнато и привлекателно, а от друга – доста по-слабо.

Ултравиолетовите лъчи оказват положително влияние и върху нервната система, поради което е препоръчително да се възползвате от тях при наличие на депресия или умора. Доказано е, че след солариум хората са в по-добро настроение. Това се дължи на серотонина – хормонът на щастието, който се отделя вследствие на соларната радиация.

UV-B лъчите допринасят за продукцията на витамин D, като по този начин благоприятстват изграждането на правилна костна структура и намаляват риска от остеопороза.

Възможността за контролиране на соларната радиация в зависимост от типа кожа е изключително предимство пред естествените слънчеви лъчи. За хората с по-светла кожа този фактор играе важна роля. Благодарение на тази възможност вредното въздействие на канцерогенните UV-A лъчи може да се сведе до минимум.

За разлика от дългите часове, прекарани на плажа, процедурата в солариум отнема само 5-10 минути. В крайна сметка ще се сдобиете със златист тен и в същото време ще спестите време.

Съветваме Ви преди слънчевите бани да посещавате солариума за 1-2 сеанса, за да предотвратите интензивното изгаряне.

Минуси
Най-силният аргумент в ущърб на соларните бани е опасността от развитие на кожен рак. Този риск съществува и при излагането на обикновените слънчеви лъчи, но при соларните процедури интензитетът е значително по-голям, благодарение на което сеансите траят толкова малко.

Когато се стигне до свръхизлагане, започва производството на т. нар. свободни радикали. Те представляват реактивоспособни молекули и предизвикват появата на туморен процес.

При неправилна експозиция може да се стигне до сериозни кожни изгаряния, които имат нездравословен ефект. Това се получава при грешно съставена програма и безнадзорни посещения.

В резултат на соларната радиация кожата губи своята еластичност, което води до по-бързото й състаряване. След всяко посещение тя е опъната и суха, заради което се налага да се хидратира обилно.

Ултравиолетовите лъчи увреждат косата – правят я по-суха и чуплива. Други опасни зони са клепачите и зърната на гърдите, където кожата е значително по-нежна и чувствителна.

Ако не се поддържа добра хигиена в солариума и не се дезинфекцира редовно кушетката, съществува риск от предаване на различни контактни дерматити между клиентите на соларното студио.

Противопоказания
Има случаи, при които излагането на соларно облъчване е строго забранено или поне не е препоръчително: при бременност, при кърмене, след излагане на слънчева светлина, по време на мензис, при наличието на нервни и психически заболявания, заболявания на съединителната тъкан и злокачествени образувания. Също така е добре да се избягва от хора с алергии, силно изразено акне и хиперпигментация (например при кожа, покрита с бенки) или страдащи от захарен диабет.

Препоръки
Консултирайте се с дерматолог преди процедурата за безопасната доза ултравиолетови лъчи за Вашия тип кожа или се уверете, че соларното студио разполага със специалист, който да определи типа кожа и нивото на влажност и да изготви индивидуална програма специално за Вас.

Употребата на соларна козметика е наложителна. Можете да използвате специализирани лосиони, кремове или т. нар. „слънчеви капсули“, за да защитите кожата от прекомерно изгаряне и изсушаване.

Задължително носете защитни очила, защото, както вече споменахме, кожата на клепачите е изключително тънка и не успява да предпази роговицата от изгаряне вследствие на UV лъчите.

Желателно е да ползвате тънка памучна шапка, за да предотвратите изсушаването на косата. Необходимо е кожата да бъде почистена, да се премахнат грима, украшенията, и освен гела за тяло да не забравяте крем за устните – друга чувствителна зона.
В деня на сеанса избягвайте ползването на парфюми и дезодоранти.