Помпео обеща: САЩ продължава битката с ИДИЛ

САЩ
18:21 - 14 Ноември 2019
1673
Помпео обеща: САЩ продължава битката с ИДИЛ

В реч пред външните министри от антиджихадистката коалиция на среща във Вашингтон шефът на американската дипломация Майк Помпео увери, че САЩ ще продължат да водят борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Помпео още веднъж повтори позицията на САЩ, че страните от коалицията трябва "да репатрират хилядите чуждестранни терористични бойци, които в момента са задържани в Сирия и да ги съдят за извършените от тях издевателства". Това искане се сблъсква с отказа на редица страни да приемат обратно своите граждани, които са се били в редиците на джихадистите.

"Всички вие знаете, че трябва да продължим борбата срещу ИДИЛ. И ние го знаем. САЩ ще продължат да са начело на коалицията и света в тези решаващи за сигурността ни усилия", заяви Помпео.

"Предислоцирахме някои наши военни части в Североизточна Сирия и по-общо в региона, за да направим така, че ИД никога да не възкръсне от пепелта и да й попречим да превземе отново петролните находища", добави той.

Президентът Тръмп обяви, че след започналата военна операция на Турция срещу сирийските кюрди, в Сирия ще останат около 600 американски войници, за да защитават петролните находища. Членовете на администрацията му обаче уверяват, че основната задача на тези военни части остава борбата срещу ИД, отбелязва АФП.