Последни залози на социолозите преди вота

"Медиана": Трудно е да се прогнозира кой ще победи, "Алфа Рисърч": ГЕРБ се мобилизира и води пред БСП

Политика
12:02 - 23 Май 2019
2422
Последни залози на социолозите преди вота

Три дни преди евровота в неделя българските социолози представят за последно своите прогнози за това кой ще е победител на изборите за Европейски парламент. Днес реално е последният ден, тъй като утре е празник и 24 май е почивен, а в събота - в деня за размисъл огласянето на социологически прогнози и агитацията са забранени.

"Да се прогнозира кой ще бъде победител в битката между БСП и ГЕРБ на предстоящите евроизбори е невъзможно с методите на социологията - разликата между двете партии е 1,3 на сто в полза на ГЕРБ - или в границите на т.нар. стохастична грешка, коментират от "Медиана" на база на данните от изследване, направено между 17 и 21 май сред 1008 души.

Според данните за ГЕРБ биха дали вота си 31,1 на сто от заявилите, че ще гласуват, а за БСП - 29,8 процента. Освен малката разлика, изследването регистрира пълно включване на всички "тайни" механизми за въздействие върху избирателите - купуване на гласове, принуден, корпоративен вот, посочват от "Медиана".

Възвръщане на електоралната преднина на ГЕРБ при намаляване на относителната тежест на БСП показва националното представително проучване на "Алфа Рисърч" в навечерието на изборите за Европейски парламент, проведено между 19 и 22 май сред 1016 души.

През последните седмици, залагайки на кампания на успехите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ успява да неутрализира в електорален план щетите от имотните скандали, коментират социолозите.

ГЕРБ си възвръща част от по-близката периферия и завършва кампанията с аванс от 4.5 пункта пред БСП. Дни преди вота управляващите се ползват с подкрепата на 31.1 на сто от решилите да гласуват срещу 26.6 процента за БСП.