ПОТРЕС: Медсестра отрязала част от пръст на бебе при свалянето на абокат

Здравната работничка е осъдена на 25 бона

Общество
18:00 - 10 Август 2024
3163
ПОТРЕС: Медсестра отрязала част от пръст на бебе при свалянето на абокат

Медсестра от Пловдив е осъдена на първа инстанция да плати обезщетение от 25 000 лв. на дете, част от чийто малък пръст на лявата ръка отрязала при свалянето на абокат. Това се е случило на 1 февруари 2019 г. Тогава малката пациентка била бебе на около година.

Няколко дни преди инцидента детето било прието в Клиниката по инфекциозни заболявания към УМБАЛ "Свети Георги" с чревна инфекция. Била му поставена система и когато състоянието му се подобрило, било взето решение да бъде изписано. Тогава сестрата започнала да сваля абоката и превръзката, но с ножицата отрязала и крайната фаланга на петия пръст на лявата ръка на момиченцето. То се разпищяло от силната болка, било преместено в друга клиника и там била извършена частична ампутация на пръстчето.

Майката на детето твърди, че то плачело и било неспокойно в продължение на година след случилото се, а като пораснало, започнала да пита защо едното му кутре е различно. Почти не използвало лявата си ръка и страдало заради загрозяването й. С тези аргументи тя завела гражданско дело срещу болницата и поискала 25 000 лв. В хода на процеса от здравното заведение са внесли регресен иск срещу медицинската сестра, причинила травмата. Срещу нея е имало и наказателно дело, тя е призната за виновна и глобена с 1000 лв.

Районният съд в Пловдив намира финансовите претенции за основателни и постановява, че ако болницата изплати 25 000 лв. на майката на момичето, то сестрата трябва да възстанови сумата на здравното заведение. Решението подлежи на обжалване пред окръжните магистрати.