Повече от 100 служители на ООН са загинали досега в Газа

Свят
17:46 - 10 Ноември 2023
2606
Повече от 100 служители на ООН са загинали досега в Газа

Повече от 100 служители на ООН са били убити от началото на войната между Израел и "Хамас" в Газа, съобщи агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) в петък, превръщайки това в най-смъртоносния конфликт за ООН за толкова кратък период от време.

Някои бяха убити на опашка за хляб; други загинаха заедно със семействата си в домовете си, съобщи UNRWA пред Ройтерс, докато опустошителната въздушна и наземна война на Израел срещу "Хамас" в гъсто населената Газа продължава след трансграничното нападение срещу израелските общности от ислямистката групировка на 7 октомври.

"Опустошен съм. За над 100 колеги от UNRWA бе потвърдено, че са убити за един месец. Родители, учители, медицински сестри, лекари, помощен персонал. UNRWA скърби, палестинците скърбят, израелците скърбят", каза Филип Лазарини в социалната медийна платформа X. По-късно агенцията каза, че скърбят за 101 колеги.

"С тях се случва това, което се случва с много хора в Газа. Те просто работят за ООН", каза Джулиет Тума, директор по комуникациите в UNRWA. "Те и всеки друг цивилен в ивицата Газа... никога не е трябвало да бъдат убивани."

Служителите на ООН по света ще запазят минута мълчание и знамената на ООН ще бъдат свалени наполовина в понеделник, съобщи световната организация.

Израел обвинява "Хамас" за смъртта на цивилни в Газа, заявявайки, че групировката използва населението като живи щитове и крие оръжия и оборудване около болници, които са били ударени от бомбардировки.

Освен Газа, следващият най-смъртоносен конфликт за хуманитарните работници на ООН беше Нигерия през 2011 г., когато атентатор самоубиец атакува офиса им в Абуджа по време на ислямистки бунт, убивайки 46 души.

Продължаващият конфликт в Южен Судан отне живота на 33 служители на ООН, а други 33 бяха убити в Афганистан през 2009 г., докато американските войски се сражаваха с талибаните, според базата данни за сигурност на хуманитарните работници, финансирана от САЩ платформа, която събира доклади за големи инциденти, засягащи хуманитарните работници .

В допълнение, седем други, неработещи за ООН палестински хуманитарни работници са били убити в Газа, показва базата данни.

Хуманитарните работници се ползват със закрила съгласно международното хуманитарно право, но експерти цитират малко прецеденти за такива случаи, които отиват на съд, като опасенията относно осигуряването на бъдещ достъп на групите за помощ и трудностите при доказване на намерение са посочени като пречки.

Създадена през 1949 г. след първата арабско-израелска война, UNRWA предоставя обществени услуги, включително образование, здравеопазване и помощ. Много от 5000-те служители на UNRWA, работещи в Газа, са местни палестинци.

Съгласно правилата за персонала на ООН служителите получават обезщетение в случай на смърт, включително някои разходи за погребение и ежегодна помощ за семействата. Но UNRWA, която имаше финансови проблеми дори преди настоящата криза, казва, че дори не е сигурна, че може да плати заплатите на персонала до края на годината.