Повторният COVID-19 е по-опасен

Дори и ваксинираните са податливи на неблагоприятни резултати

Топ
13:37 - 11 Ноември 2022
3932
Повторният COVID-19 е по-опасен

Рискът от смърт, хоспитализация и сериозни здравословни проблеми от COVID-19 се увеличава значително при повторно заразяване в сравнение с първия контакт с вируса, независимо от ваксинационния статус, предполага проучване, цитирано от Ройтерс.

„Повторната инфекция с COVID-19 увеличава риска както от остри изходи, така и от продължителен COVID“, каза д-р Зияд Ал-Али от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

„Това е очевидно при неваксинирани, ваксинирани и хора, получени бустерни дози.“

Констатациите се основават на данните на Министерството на ветераните на САЩ, събрани от 1 март 2020 г. до 6 април 2022 г. за 443 588 пациенти с първа инфекция със SARS-CoV-2, 40 947 с две или повече инфекции и 5,3 милиона неинфектирани лица. Повечето от участниците в изследването са мъже.

Повторно заразените пациенти са били с повече от два пъти по-висок риск от смърт и повече от утроен риск от хоспитализация

в сравнение с тези, които са били заразени с COVID само веднъж. Те също така са имали повишен риск от проблеми с белите дробове, сърцето, кръвта, бъбреците, диабета, психичното здраве, костите и мускулите и неврологични разстройства, според статия, публикувана в Nature Medicine.

„Дори ако някой е имал предишна инфекция и е бил ваксиниран - което означава, че има двоен имунитет от предишна инфекция плюс ваксини - те все още са податливи на неблагоприятни резултати при повторно заразяване“, каза Ал-Али, ръководител на изследването

Пациентите, включени в проучването с повторни инфекции са били повече от три пъти по-склонни да развият белодробни проблеми, три пъти по-склонни да развият сърдечни заболявания и 60% по-вероятно да получат неврологични разстройства, отколкото пациентите, които са били заразени само веднъж.

По-високите рискове са най-изразени през първия месец след повторното заразяване, но все още са очевидни шест месеца по-късно, установиха изследователите.

Експерти, които не са участвали в проучването, предупредиха обаче, че контингентът на Министерството на ветераните не отразява общото население.

Пациентите в здравните заведения на това ведомство обикновено са по-възрастни, по-болни хора и често мъже, група, която обикновено има повече от нормалните здравословни усложнения, каза Джон Мур, професор по микробиология и имунология в Медицинския колеж „Корнел“ в Ню Йорк.

Изследователите казаха, че кумулативните рискове и тежести от повторна инфекция се увеличават с броя на инфекциите, дори след отчитане на разликите във вариантите на COVID-19 като Делта, Омикрон и BA.5.

Ал-Али предупреди, че хората не трябва да намаляват бдителността си.

„Започнахме да виждаме много пациенти, идващи в клиниката, станали жертва на своята самонадеяност“, каза той пред Ройтерс. „Те се чудеха: „Наистина ли има значение повторното заразяване?“ Отговорът е да, абсолютно има значение.“

Преди бързо наближаващия празничен сезон с повече пътувания и събирания на закрито, „хората трябва да са наясно, че повторното заразяване е напълно възможно и трябва да вземат предпазни мерки“, добави той.