Предложение на ПП: Само 5-има от спецсъда с шанс да се преместят в Софийски градски

От апелативния спецсъд - не повече от една трета в един и същи апелативен

Политика
14:46 - 06 Април 2022
1638
Предложение на ПП: Само 5-има от спецсъда с шанс да се преместят в Софийски градски

Да отпаднат критериите при преназначаването на съдиите от двете специализирани съдилища и да се въведе принцип на пропорционалност.

Това предлагат депутатите от “Продължаваме промяната” Мирослав Иванов, Димитър Гочев и Стою Стоев. Те са внесли идеите си между първо и второ четене на законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт.

Закриването на специализираното правосъдие бе прието на първо четене от парламента преди две седмици. Предстои да бъде гледано на второ в правната комисия в четвъртък.

Народните представители предлагат не повече от една четвърт от съдиите в специализирания съд да бъдат преназначени в един и същи окръжен съд, а от апелативния - не повече от една трета в един и същи апелативен.

Това означава, че не повече от една четвърт от съдиите ще могат да попаднат в Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС). В момента в спецсъда са 21 магистрати, така че шансове за градския имат петима.

Преназначаването трябва да стане по правила, приети от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според вносителите на проекта това ще даде възможност натрупаната специализация да не бъде концентрирана само в един съд, а да бъде разпределена и в други.

Депутатите от “Продължаваме промяната” са на мнение, че по този начин ще се избегнат и всички материални трудности, пред които би се изправил съд, който приеме прекалено много магистрати. От друга страна, се предотвратявала възможността закритите структури да бъдат прехвърлени изцяло в друг орган на съдебната власт, което би обезсмислило реформата.