Председателят на ЕС Шарл Мишел е на посещение в Киев

Украйна
13:38 - 21 Ноември 2023
2288
Председателят на ЕС Шарл Мишел е на посещение в Киев

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна в Киев днес в знак на подкрепа, тъй като Украйна отбелязва 10 години от началото на масовите протести, които свалиха подкрепяния от Москва президент. Това съобщава "Ройтерс".

Посещението на Мишел в украинската столица идва седмици преди официалните дискусии за присъединяването на страната към ЕС да продължат. "Хубаво е да се върна в Киев - сред приятели", публикува той в Twitter (X).

Мая Санду, президент на Молдова, която също се надява да осигури началото на официални преговори за присъединяване към ЕС следващия месец. Тя пътува до Киев и се срещна с президента Володимир Зеленски.

Украйна, която получи независимост от съветска Москва през 1991 г., отбелязва Ден на достойнството във вторник в памет на двете си прозападни и продемократични революции през 2004 г. и 2014 г.

Зеленски публикува видео обръщение, в което каза, че стремежите на Киев да се присъедини към Европейския съюз са били "романтична мечта" преди две десетилетия, но сега са се превърнали в "реалност".

"Следователно нашият статут на кандидат и по-нататъшните преговори за присъединяване със сигурност трябва да доведат до пълноправното членство на Украйна в ЕС", каза той и добави, че всичко това става "въпреки войната. Когато нашите хора защитават себе си и Европа в момента."

Високопоставен служител на ЕС заяви пред "Ройтерс" миналата седмица, че официалното стартиране на преговорите следващия месец може да бъде "изложено на риск".

Революцията от 2014 г., която Кремъл представя като спонсориран от чужбина преврат, накара руските войски да превземат и анексират украинския полуостров Крим.