Президентът на ЕБВР ще посети България

Новини
16:19 - 26 Май 2022
1266
Президентът на ЕБВР ще посети България

Президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Одил Рено-Басо ще посети България на 30 май, съобщи пресслужбата на институцията. 

Това ще бъде първата визита в страната ни на г-жа Рено-Басо, която застана начело на ЕБВР в края на 2020 година. 

Планирани са срещи с премиера Кирил Петков и с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, както и с представители на бизнеса и финансовия сектор.

Очаква се да бъде подписан меморандум за разбирателство с българското министерство на финансите за подкрепата на ЕБВР към реализацията на проекти и съфинансиране на проекти, финансирани от фондове на ЕС, включително по Плана за възстановяване и устойчивост на страната ни, предвиждащ до 6,3 млрд. евро финансова помощ от ЕС за инвестиции и реформи.  

При визитата Одил Рено-Басо ще посети и летище „София“, което е сред ключовите инфраструктурни инвестиции на ЕБВР в страната ни.  

„Очаквам с нетърпение първата ми визита в България и да продължим подкрепата си за страната, особено за секторите на инфраструктурата, енергетиката и малкия бизнес“, посочва президентът на ЕБВР в изявлението. 

По думите ѝ посещението ще даде също така възможност за обсъждане на влиянието на войната в Украйна върху националната и регионалната икономика, както и подкрепата на институцията за страните, засегнати от войната. 

Досега ЕБВР е насочила над 4,3 млрд. евро към 277 проекта в България. През 2021 г. инвестициите на ЕБВР в страната ни са достигнали над 245 млн. евро.