Президентът награди с ордени изтъкнати учени

Акад. Иван Попчев, Никола Съботинов и професорите Петко Салчев и Цочо Бояджиев получиха държавното отличие

Топ
12:05 - 23 Май 2022
1667
Президентът награди с ордени изтъкнати учени

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия - ордени, шестима изтъкнати български учени - академиците Иван Попчев и Никола Съботинов и професорите Петко Салчев, Милияна Каймакамова, Стоян Караиванов и Цочо Бояджиев.

Държавният глава подчерта, че всеки от отличените е получил обществено признание.

В поздравлението си към наградените той отбеляза, че независимо, че творят и работят в различни области, всички те са част  духовната и научна мощ на България, изградила и утвърдила авторитета й далеч извън границите на родината:

"Нека имаме повече събития като днешното на признателност към нашите учени, защото стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност".

Радев отбеляза, че всеки от учените е пример в своето поприще. Те са част от научната и духовна мощ на България, по думите му.

Днешната церемония е израз на дълбоката признателност на нашето общество за вашия професионализъм и отдаденост на възхода на България, подчерта президентът. По думите му приносът на отличените към науката днес е високо ценен не само у нас, но и в чужбина, от световната научна общност.

Вярвам, че примерът за вашето творческо търсене и устрем продължава да увлича ваши нови последователи и привърженици, каза още президентът Радев. Нека имаме повече събития като днешното, в знак на признателност към нашите учени, пожела си още той. Стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение, признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност, подчерта държавният глава.

Академик Никола Съботинов, който е оглавявал Българската академия на науките и има десетки патенти и научни разработки, внедрени в индустрията благодари за признанието към учените в различни области: 

"Радвам се, че тези награди се дават в навечерието на един от най-уважаваните български празници – денят на българските букви, на българската просвета и култура, защото те дават още по-голяма увереност на научната общност в България, че държавата мисли и се грижи за тях". 

Ордени "Свети Свети Кирил и Методий" с огърлие получават академик Иван Попчев - за особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката. Както и академик Никола Съботинов - за особено значимите му заслуги в областта на науката и професор  д-р Петко Салчев - за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването.

Същото отличие на церемонията получават професор Милияна Каймакамова  - за принос за развитието на историческата наука и професор Стоян Караиванов  - за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата.

Орден "Стара планина" - първа степен, президентът връчи на професор Цочо Бояджиев - за изключителния му принос в областта на науката и културата.