Президентският Иво Христов влиза в червената евролиста, Станишев аут

Корнелия Нинова окончателно изхвърли лидера на ПЕС от списъка за Брюксел

Политика
10:14 - 14 Април 2019 (обновена)
6496
Президентският Иво Христов влиза в червената евролиста, Станишев аут

Шефът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов влиза на четвърто място в листата на БСП за евровота. Тя ще бъде предложена от соцлидерката Корнелия Нинова в пълен вариант от 17 имена пред червения пленум днес, научи Lupa.bg от свои източници на "Позитано" 20. Както първо Lupa.bg съобщи преди дни президентът на ПЕС Сергей Станишев не фигурира в списъка, предложен от Нинова.

Христов е голямата изненада в списъка. Преди него и след водачката Елена Йончева се очаква да са зам.-шефката на БСП и международник Деница Златева и Янаки Стоилов.

През март Иво Христов оглави създадения от президента Статегически съвет - консултативен орган, работещ на обществени начала. Според политолози това обаче фактически е правителство в сянка.

Първоначално в червените редици се коментираше, че в евролистата ще попадне настоящият червен депутат проф. Иво Христов, който стана известен със скандалната си реплика, че 80 % от българите са дебили. Оказа се обаче, че вместо него в евролистата на Столетницата попадна неговият съименик от президентството. 

Ето и предложената от Нинова евролиста, която трябва да бъде гласувана от Националния съвет и която бе утвърдена от Изпълнителното бюро минути преди драматичния пленум:

1. Елена Йончева

2. Янаки Стоилов

3. Деница Златева

4. Иво Христов

5. Румен Гечев

6. Иван Кръстев (сътрудник на евродепутата Георги Пирински и бивш зам.-минисътр на образованието)

7. Момчил Неков

8. д-р Тасков

9. Цветелина Пенкова 

10. Велизар Енчев

11. Петър Витанов

12. Димитър Данчев

13. Крум Дончев

14. Тодор Стоилов

15. Иван Френчев

16. Марияна Модева

17. Емил Георгиев от "Екогласност"

Очаквайте още подробности!