При над 50 бенки по тялото не стойте дълго на слънце

Рискът от злокачествени кожни образувания нараства при повече пигментни петна

Здраве
18:09 - 14 Юни 2019
6402
При над 50 бенки по тялото не стойте дълго на слънце

Хората, които имат повече от 50 бенки по тялото си – имат по-голям риск от развитие на злокачествени кожни образования. Това каза специалистът по кожни и венерически болести д-р Валерия Матеева пред Агенция “Фокус”.

По думите й затова е важно да не прекаляват с излагането на слънце, за да не се увеличава този риск. Специалистът отправи и съвет при настъпило слънчево изгаряне като уточни, че хората с повече бенки трябва да бъдат по-предпазливи и да се излагат по-малко време на слънце.

„При настъпило изгаряне вече е твърде късно и щетата е нанесена. Това е отчетено от биологичния часовник в кожата и последиците не могат да бъдат променени. Поетият риск си остава“, каза още д-р Валерия Матеева. Тя заяви, че може само да се облекчат симптомите като има продукти, които са за след изгаряне на слънце и те ще облекчат чувството на парене.

„Това обаче няма да промени последиците от изгарянето. Ден, два, три след изгаряне ако трябва човек ще „спи на закачалка“, но нас ни притесняват бъдещите проблеми, които могат да настъпят от едно изгаряне“, добави д-р Валерия Матеева.