Присъдата кога? Панайот Рейзи давал декара по 1 лев на свои хора

Общество
14:53 - 11 Март 2020
2735
Присъдата кога? Панайот Рейзи давал декара по 1 лев на свои хора

Разпродадено общинско имущество на абсурдно ниски цени, фалирала община, сключването на неизгодни договори за строителство и предоставянето на атрактивни общински имоти на дългосрочни концесии срещу жълти стотинки. Това откри назначеният от кмета Тихомир Янакиев пълен одит на Община Созопол, докато кмет бе Панайот Рейзи.

Анализът включва един основен документ и 6 приложения, в които са изброени всички съмнителни договори.(ВИЖТЕ ЦЕЛИЯ ДОКЛАД ТУК)

Одитният доклад засяга 10-годишен период от управлението на Панайот Рейзи – от 2009 до 2019 година.

Констатациите са смущаващи и надминават и най-мрачните прогнози за състоянието на общинската собственост, коментираха от настоящото ръководство на Община Созопол.

Общината освен с огромни дългове изглежда декапитализирана, а останалите малко атрактивни имоти са отдадени на дългосрочна концесия за нищожни суми. От справката, например, става ясно, че Общината е с едва 30 жилища. Според одиторите, част от имотния фонд е продаден на безценица, а за 10 години не е придобито нито едно жилище.

Само за последните три години, които са описани в доклада – от 2016 до 2019 година, са изтъргувани 30% от общинските имоти, а сумата за целия период е едва 4,3 млн.лева.

Така, например, са продавани земеделски земи за смешните от 1 до 8 лева за дка при това на границата на урбанизираните зони. По тези цени са разпродадени цели райони на територията на Община Созопол, като м.“Акра“, м.“Факуда“, м.“Лафотумба“, землищата на с.Атия, с.Равадиново, и др. От приложенията към докладната става ясно, че купувачите обикновено са едни и същи – физически и юридически лица. 

Изключително интересни са заключенията за изградения преди 10-ина години нов жилищен квартал, който се намира в непосредствена близост до комплекс Санта Марина, на настоящата ул.“Люлин“.

Мястото е много хубаво, защото е в непосредствена близост до плажа, Стария град и се отваря невероятна гледка към целия созополски залив.

Допреди 2009 година теренът е бил отреден за спорт и отдих, установяват проверяващите. Със своя заповед тогавашният кмет Панайот Рейзи предлага промяна на статута на района в такъв за жилищно застрояване, допълвайки, че ще се предостави „отстъпено право на строеж на лица с установени нужди за социални жилища“. Одобрява се план за нов квартал с 18 кооперации, височина на сградите до 7 метра и плътност на застрояване – 20 %. Изрично е указано, че не се разрешават плоски покриви и изграждане на обитаеми помещения в подпокривното пространство.

Оказва се обаче, че в Созопол няма социално слаби, следва бърза разпродажба на новообразуваните терени, общината изгражда улица, подпорна стена с дължина 125 метра и височина 7,5 м и осветление и инвестира 1,1 млн.лева собствени средства. В същото време от терена печели 1,5 млн.лева.

„Не е необходимо дори да си специалист, за да видиш на вече въведените в експлоатация обекти, че плътността на застрояване е 100%, озеленяването е 0%, височината на сградите е 12м-15м, подпокривното пространство е обитаемо за жилищни нужди.

Още по-отчайващи са финансовите резултати. Изграждането на улицата и създаването на кв.53 и кв.53а струва на общинския бюджет толкова, колкото и получава от продажбата на парцелите, от три юридически (физически) лица, по четири парцела на цената на половин апартамент, а се изграждат по 15 бр. апартамента във всяка една жилищна кооперация“, пише в одитния доклад.

„В чия полза се изгради този квартал?2 Общината можеше да придобие собственост във всяка една от кооперациите, да има общински жилища, а не да подарява скъпоструващи терени за нищожни суми“, се допълва като заключение в документа, изготвен от одитори и подписан от новоизбрания кмет Тихомир Янакиев.

Проверяващите изброяват и няколко съмнителни според тях договори. Сред примерите, които показват откъде са натрупани огромните дългове на Общината е контрактът с ДЗЗД „Енерджи ефект Интерхолд“ за модернизация на градското осветление за 4,2 млн.лева.

Основните дейности са свързани с подмяна на част от стълбовете с нови, окомплектоване с нови осветителни тела, а на останалите (по-голямата част) подмяна само на уличните осветители, със съответните специални и монтажни комплекти, без подмяна на кабелната мрежа. Цената която се получава за „точка стълб“ е около 8000лв., а за „точка уличен осветител“ около 1000лв., без да са отчетени, или да се знае къде са демонтираните чугунени стълбове.

Друг такъв договор е с „Комплектстрой“ ЕООД за инженеринг на детската градина в Равадиново – за 1,2 млн.лева. Цената за един кв. метър възлиза на 1200 лв. – доста по-висока от предлаганите на свободния пазар.

Това са само част от констатациите в доклада, който ще бъде разискван на предстоящата общинска сесия в понеделник. Кметът Тихомир Янакиев иска разрешение от Общинския съвет да „предприеме необходимите законови действия за уведомяването на компетентните органи“.