Пристрастно за Операта на Варна

Вълнуващата книга на Виолета Тончева с интервюта с водещи творци е посветена на 75-ия юбилей на музикалния храм

Книги
16:16 - 09 Ноември 2022
3516
Пристрастно за Операта на Варна

Излезе от печат книгата „Пристрастно. Операта на Варна“ от Виолета Тончева. Юбилейното издание е посветено на 75-ата годишнина на Варненската опера. Официалната му премиера ще бъде на 10 ноември от 17:00 ч. на Сцена „Ротонда“.

Заедно с предишната книга на авторката „Пристрастно. Театърът на Варна“ от 2018 г., посветена на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, двете издания оформят своеобразен двутомник с фокус върху сценичните изкуства във Варна, допълват от Операта.

„Пристрастно. Операта на Варна“ включва интервюта, които журналистката е правила с диригенти, режисьори, художници, хореографи, оперни и балетни артисти, оставили през последните десет години знак в историята на оперния театър.

Съдържанието е оформено в три раздела - „Творците“, „Творческата лаборатория“ и „Рефлексии“, обхващащи различните аспекти на създаването на спектаклите. Не е забравена и публиката, заради която изкуството съществува, коментира авторката. Редактор на книгата е Антоанета Добрева, а графичният дизайн е на Георги Филипов.

Според проф. Боянка Арнаудова, написала встъпителни думи за изданието, в него се открояват разговорите с двамата доайени на Варненската опера - Борислав Иванов (диригент и директор) и Кузман Попов (главен режисьор). Тя смята, че от тях се научава повече, отколкото от прецизна, но суха историческа справка.

В първата част читателят ще се срещне и със солистите Арсений Арсов и Линка Стоянова, тенора Емил Иванов, постоянния гост-диригент Григор Паликаров, концертмайсторите Анна Фурнаджиева и Красимир Щерев, художничката Лора Маринова, балетната двойка Румяна Малчева и Денко Стоянов.

Авторът на книгата Виолета Тончева е известен журналист и германист

Разговори има и с българските певци от съвременния оперен елит Красимира Стоянова, Владимир Стоянов и Милен Божков, които под диригентството на Павел Балев създадоха през юбилейния оперен сезон това лято концертно изпълнение на „Отело“ от Верди.

В „Пристрастно. Операта на Варна“ закономерно присъства създателят на институцията Петър Райчев - чрез спомените на внука му, наследил неговото име. Внимание получава и Даниела Димова, която от 2010 година до сега ръководи Театрално-музикалния продуцентски център Варна, обединил Държавната опера и Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. 

В раздела озаглавен „Творческата лаборатория“ са представени подробности за създаването на шест знакови постановки, осъществени от наши и чужди творци - премиерната за България „Граф Ори“, „Джоконда“ от Понкиели, „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно, „Хофманови разкази“ от Офенбах, „Графиня Марица“ от Калман и „Дама Пика“ от Чайковски..

„Рефлексии“-те съдържат професионални оценки на музикални критици, отзиви на журналисти и мнения на публиката, посочва в коментара си към книгата проф. Арнаудова, която счита, че „Пристрастно. Операта на Варна“ е не само юбилейно издание за един престижен български оперен театър, а ценен труд, в който фактологията и историцизмът са реализирани посредством оригиналния изказ и личните емоции на избраните персонажи, които интересно и увлекателно подреждат пъстрата мозайка от пътя на Варненската опера“.