Проф. Антоанета Христова пред Lupa.bg: Президентът плаши с народни бунтове

Политика
18:30 - 04 Септември 2019
5231
Проф. Антоанета Христова пред Lupa.bg: Президентът плаши с народни бунтове

„Народното събрание започна работа по старому. Всеки влезе в стереотипа на своето поведение. Дори президентът Румен Радев. Той не загърби своето противопоставяне на управляващите и не влезе в ролята на обединител”. Това коментира в интервю за Lupa.bg. политическият психолог проф. Антоанета Христова по повод старта на есенната сесия на парламента.

- Проф. Христова, видяхте ли нещо необичайно при старта на новата сесия на Народното събрание?

- Новата сесия на Народното събрание започна с междуинституционални и междупартийни сблъсъци. Под междуинституционални сблъсъци имам предвид конфликта между президентството и Министерския съвет. Не бяхме изненадани от посланията на президента. Неговото изказване мога да разделя на две части: положително и негативно говорене.

Положителното говорене видяхме във втората част на изказването. Президентът очерта проблеми, които трябва да бъдат решени в държавата, а това са създаването на закони и тяхното обществено обсъждане, пренебрегването на оценката за въздействие, зависимостта на общините от държавната власт, индивидуалните конституционни жалби...

Първата част беше объркана от гледна точка на институционалните права и на реалното функциониране на демократичната държава. В тази част се забеляза червената нишка на противостоене.


Какво имате предвид?

- Президентът Радев каза, че малка група управлява народа и властта е отнета от народа. Това не е вярно, защото народът дава властта на тази малка група, която управлява държавата до следващите избори. И този период е периодът, в който опозиция и управляващи се борят за доверието на хората. Държавният глава поиска парламентът да бъде фактор за промяна. Това съвпадна с призива за промяна на БСП. Така Румен Радев направи асоциация с левицата. Той ни намекна, че би трябвало да има предсрочни избори, само така парламентът може да създаде промяна.

След това изказване държавният глава очерта някои други начини за смяна на курса, които обаче не са част от демократичния процес. Поиска по-голям контрол вътре в парламента. Контрол има и той се осъществява от опозицията. БСП, докато беше в Народното събрание, беше най-активната парламентарна група, която непрекъснато задаваше въпроси към управляващите.

Румен Радев изрече също една неистина, а тя е, че програмата на правителството не е известна. Искам да припомня, че чрез програмата на правителството тази партия е спечелила изборите. Правилата на създаването на коалиционни формирования не предполагат обсъждане на сключения договор в парламента, а на взаимно договаряне между коалиционните партньори. Така е в целия свят.

Добра препоръка отправи държавният глава към министър-председателя. Той поиска да присъства всяка седмица в парламента, но Борисов има своята воля дали да го прави или не. Това е въпрос на негов избор за публичното му поведение. Факт е, че министър-председателят е избиран до този момент и е абсолютният лидер на ГЕРБ. Това означава, че неговото отсъствие не играе негативна роля.

 - Какво бихте препоръчали на президента?

 - Да намери балансът, допирните точки и да изпълни функциите си на президент. Чрез посланията за единство и туширането на противостоенето ще постигне това. Връщайки се към неговата реч днес в Народното събрание, първата част от изказването му торпилира тази задача. Трябваше да я пропусне.