Проф. Асен Балтов: "Пирогов" има 14 милиона лева дългове!

Шефът на болницата допълни, че заплатите ще бъдат увеличени и че в момента има 120 незаети места за сестри

Здраве
14:21 - 03 Юни 2019
5550
Проф. Асен Балтов: "Пирогов" има 14 милиона лева дългове!

Министерство на здравеопазването увеличи парите на болниците за дейности, извън задължителното здравно осигуряване.

Същевременно се взе решение и за ръст на цените на някои клинични пътеки, а методиката за работните заплати все още се чака да бъде официално представена.

Как ще отразят промените на системата и по-конкретно в "Пирогов", какви са бъдещите планове за развитие и проблеми на болницата, сподели нейният директор проф. Асен Балтов.

"Заложеното увеличение в Наредба 3 е допълнителен стимул за работа. 44 лв. за преминал спешен пациент е много добра сума, която макар и да не покрива изцяло разхода, се доближава до 85% от това, което е необходимо", каза професорът.

"За съжаление никой все още не е запознат с тази методика, която беше предложена, но след това БЛС пожeла да я види и в момента очакваме тяхното становище. Предложено е поне 50% от приходите на болниците да бъдат за фонд "Работна заплата". Това не е никак малко за някои лечебни заведения. Методиката не може да задължи, при липса на средства, да се дават определени суми за заплати", допълни Балтов.

"70% от всички приходи на „Пирогов" са за фонд „Работна заплата". И ако кажем, че отделяме около 4.3 млн. лв. за възнаграждения, 1.5 млн. от тях са за осигуровки. Ние бяхме първите, които увеличихме основните трудови възнаграждения на специалистите по здравни грижи. Разбира се, всеки казва, че това не е достатъчно. Но смятам, че постигнахме едни добри нива на основни заплати.

Всеки месец има и ДМС, в зависимост от оборота, от качеството на работа, от броя дежурства, като се плаща и за извънреден труд. Ние сме постигнали максималното, което може да се направи в този момент за възнагражденията на специалистите по здравни грижи. Максимално сме се доближили до сумите, заложени в браншовия трудов договор", разкри лекарят.

"По-голямата част от сестрите получават 950 лв. основно трудово възнаграждение, даже някои от тях малко повече и една малка част по-малко. При лекарите за достигнати заложените суми в трудовите договори. Единствено специализантите, засега са на заплата от 987 лв., колкото предвижда наредбата и това не е достатъчно. Но, ако наредбата се промени, ще увеличим възнагражденията веднага.

"Засега задържаме едно финансово състояние на "Пирогов", което не позволява да се увеличават задълженията. Постоянно предоговаряме стари дългове, така че в следващите 2-3 години да ги погасим. Просрочените задължения са в размер на 14 млн. лв.

Това, което е важно за нас е, че всяка година сключваме нови споразумения така че да успеем постепенно да намаляваме тези просрочия. Изобщо не е лесно, но засега се справяме. Правим всичко възможно, оборотът на болницата се увеличи с около 12 млн. лв. годишно, спрямо началото на 2017 година. Имаме и проблем с недостига на кадри, най-вече със специалистите по здравни грижи. Недостигът е от 120 свободни щатни места, които изобщо не са малко и се компенсират с извънреден труд. Колкото до специалистите, имаме пълен набор, благодарение и на специализантите", завърши проф. Асен Балтов.