Проф. Чирков се върти в гроба, махат името му от кардиологичната болница

Връща ли се Генчо Начев на бял кон, след като беше уволнен от Асена Сербезова?

Здраве
15:36 - 25 Октомври 2022
8759
Проф. Чирков се върти в гроба, махат името му от кардиологичната болница

Почти две години изминаха от смъртта на големия сърдечен хирург Александър Чирков, но професорът не може да намери покой и в отвъдното. Докторското съсловие е на тръни, след като се появиха информации, че настоящият служебен здравен министър Асен Меджидиев е бил притиснат да заличи името на проф. Чирков от Университетската болница и да върне старото “Св. Екатерина”.

Аргументът е, че болницата е кръстена от патриарх Максим и само друг патриарх може да промени името й. Това, разбира се, че чиста измислица и такъв канон не съществува.

Патриарх Максим не е дал името на болницата, а единствено е осветил параклиса, който се намира на територията на лечебното заведение. Отслужил е литургия за здраве на хората, които се лекуват там, но в словото си не е посочил нито какво ще е  името на въпросната болница, нито от какво точно ще се лекуват нуждаещите се.

В канона не съществува литургия за кръщаване на лечебно заведение или на други общественополезни сгради.

В мотивите да се обругае за пореден път името на знаменития лекар, създал и развил кардиохирургията в България, се посочва фактът, че известните болници в Европа носят имена на светци. 

Според запознати зад инициативата да се махне името на проф. Чирков стоят съвсем други интереси. Според тях те са свързани по-скоро с личностни конфликти и с очакването проф. Генчо Начев да се върне на директорския пост, след като беше уволнен от министър Асена Сербезова.

Ученици и пациенти на проф. д-р Александър Чирков инициираха обществена подписка с искане специализираната кардиологична болница в София да запази името на нейния създател.