Проф. Даниел Вълчев: Болниците нямат интерес да разкриват лекарските грешки

Делата за доказване на подобни инциденти са трудни, смята юристът

Здраве
14:04 - 16 Октомври 2019
1882
Проф. Даниел Вълчев: Болниците нямат интерес да разкриват лекарските грешки

Болниците нямат интерес да разкриват лекарските грешки. Това каза юристът проф. Даниел Вълчев пред БНР. Според него системата за обезщетяване на пострадалите пациенти не стимулира здравната система да се освобождава от такива специалисти.

Темата за лекарските грешки е във фокуса на вниманието на „Юридически барометър" - гражданска инициатива за наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България.

Част от акцентите на изследването показват, че делата за доказване на лекарска грешка са трудни. Друга констатация е, че пациентите не знаят към кого да се обърнат, дали към съответното медицинско лице, дали към самото лечебно заведение или към застраховател, коментира Даниел Вълчев.

Вторият голям проблем е, че доказването на определени факти в тези дела е много трудно. Изводът на експертите ангажирани с проучването е, че системата е направена така, че осветляването на подобни случаи и освобождаването на тези специалисти да не е приоритет. „Делата са трудни и самите лечебни заведения нямат интерес да разкриват подобни случаи", категоричен е юристът.

Даниел Вълчев съобщи за случай, при който лечебното заведение е осъдено да плати парично обезщетение в размер на издръжката на болницата за половин година. По думите му болницата няма интерес да го признае, защото ще фалира. 

Вълчев обясни, че в много държави няма дълги съдебни процедури, деянието се констатира по административен път и отговорност се търси от самото лечебно заведение.