Проф. Георги Попов: Коклюшът не е овладян, случаите са над 1000

По думите му хората продължават да са негативно настроени към ваксинацията

Здраве
16:45 - 17 Май 2024
6656
Проф. Георги Попов: Коклюшът не е овладян, случаите са над 1000

Ситуацията с коклюш остава все така притеснителна. Последните данни показват, че в страната положителните проби са над 1000. 
 
"Трудно е да се каже, че ситуацията е овладяна. Има най-малко три причини да стигнем дотук - болестта се повтаря на всеки три до пет години. Второ, че имаше една пауза по време на Ковид и тогава коклюш почти нямаше. Ваксината поддържа малко по-кратък имунитет. И някои по-малки фактори като миграцията, като промяната в климата също влияят. Надявам се, че в скоро време ще е овладяна ситуацията", заяви началникът на Клиника по инфекциозни болести проф. Георги Попов.

По думите му хората продължават да са негативно настроени към ваксинацията.

"Едно перфектно решение, което чакаха много майки и бременни жени, най-рисков контингент са децата, особено тези под 6 месеца, които нямат никакъв имунитет. Промяната на първата ваксина от 2 месеца на месец и половина е идеално решение. Не са много спокойни хората. Тази антиваксинационна кампания, която имаше по време на Ковид, се запазва и през следващите пандемии. Не всички са привърженици, но имам наблюдения, че разумните хора, особено майките, го правят", допълни Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.