Проф. Николай Овчаров пред Lupa.bg: Новите находки в Перперикон са уникални

Личности
12:00 - 04 Октомври 2021
5613
Проф. Николай Овчаров пред Lupa.bg: Новите находки в Перперикон са уникални

Николай Димитров Овчаров е български археолог, придобил известност с археологическите разкопки на обекта Перперек, наричан и Перперикон и праисторическия култов комплекс край село Татул в Източните Родопи, Югоизточна България. Пред Lupa.bg той разказва за най-новата и уникална находка в Перперикон.

- Проф. Овчаров, преди няколко дни имахте голяма находка на територията на Перперикон, какво всъщност открихте?

- След тримесечна упорита работа в южния квартал на Перперикон, който копаем вече 6 години, открихме нещо залебежително. Там 2016 г. открихме най-голямата раннохристиянска църква в Родопите- 40 метрова базилика, както и пътя, който свързвал големия град през античната епоха с магистралата Виа Егнация- Констатинопол-Рим. Именно там, край този път до южната порта, от западната част на пътя излязоха неочаквано 8 мавзолея. Там има и сгради, предполагаме, че това е епископската резиденция. Мавзолеите- ротонди са с диаметри около 7-8 метра, доста масивни, от камък. Не всички са добре запазени. Те датират от 5-6 век, но през Средновековието някои от тях са разградени при строежите на тогавашното време. Но все пак виждаме, че повечето са добре запазени. На две от тях има запазено предверие с колонади, които водят точно към този централен път. Тепърва има да се работи по тези разкопки, но според предварителните наблюдения аналогиите сочат към Италия и то към Рим, защото именно там около големите улици са били разполагани мавзолеите на видните личности, като много от тях са ротонди, близки като план и размери на тези, които ние откриваме. Така че според нас това са нагробните паметници на видните личности от Перперикон. 

- Това ли е най-мащабната находка от тази година?

- За моите разкопки мога да кажа- да, това е много значима находка. Макар че имаме още доста работа по нея. Имаме информация, че колегата Стефан Иванов, който работи на Мисионис открива също невероятни неща. Има да се работи още доста и по замъка на Дракула. Преди три месеца разкрихме и средновековния замък Вишеград край Кърджали- уникално запазен с 10 метра височина. Тази седмица предстоят разкопките в Свищов на замъка на Дракула и Мисионис в Търговище. Така че сезонът не е завършил, имаме още работа. Годината като цяло е доста добра откъм находки, не само при мен, но и при колегите.

- Преди десетина дни бяхте замесен в скандал свързан с герба на Цар Шишман, който сте открили. Според някои историци всъщност става дума за хералдическа висулка за конска сбруя. 

- Не бих казал, че е имало скандал. Имаше една публикация в сайт, в която някой се упражняваше на тема история. Аз това не го примам като скандал. Историята не е точна наука. Но мисля, че отговорих много ясно тогава на твърденията. Гербът, който беше открит е с три лъва в движение. За мен това е гербът ни от 14 век, защото той е запазен в арабски ръкописи точно по същия начин, в немски гербовници от същото време, където се казва императорът на България има такъв и такъв герб. Той се открива върху щитовете на воините, изобразени в редица църкви на хълма Трапезица в столицата на Второто българско царство Търновград. Разбира се, че знам, че англичаните имат подобен герб, има немски градове с такъв герб. В историята гербовете често имат еднакви символи. На много гербове има лъв. Но когато намираме тези монети в мястото, където Иван Шишман води своите последни войни, мисля, че е много по-логично гербът да бъде свързан с българското царство, отколкото с далечна Англия.