Проф. Радостина Александрова: „Омикрон“ има още неизвестни мутации

Вариантът ще покаже истинското си лице, щом стигне до възрастните хора, смята вирусологът

Здраве
21:46 - 01 Декември 2021
3499
Проф. Радостина Александрова: „Омикрон“ има още неизвестни мутации

Новият вариант на коронавируса – „Омикрон“ е притеснителен, но не е причина за паника, защото все още нямаме достатъчно информация за него. Нямаме достатъчно информация. Преминали сме два пъти през подобни предизвикателства – веднъж с варианта „Алфа“ и след това с „Делта“, каза проф. Радостина Александрова в bTV Новините.

„Омикрон“ има дълъг списък с мутации. Някои са ни познати от други варианти и точно те карат специалистите дали ще се разпространява по-добре и ще подложи на тест ефикасността на ваксините“, каза проф. Александрова.

„Омикрон“ обаче има и още мутации, които трябва тепърва да бъдат разбрани. Нямаме нито един категоричен отговор за новия вариант. Предстоят сериозни проучвания“, отбеляза вирусологът.

"Дори да се разпространява по-добре, това не го прави автоматично по-опасен. Няма информация за клиничната му картина. Има данни, че в Южна Африка е протичал по-леко", каза Александрова.

Най-опасно е да се правят заключения при липсата на информация, отбеляза вирусологът.

Според нея "Омикрон" ще покаже истинското си лице, когато стигне до възрастните хора. Няма информация и дали заобикаля ваксините.