Проф. Витанов: Ако не сме идиоти няма да стигнем до локдаун

Спазвайте три шарана дистанция, съветва математикът

Здраве
11:47 - 01 Декември 2021
3192
Проф. Витанов: Ако не сме идиоти няма да стигнем до локдаун

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 01 декември 2021 г. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша. Информацията излиза от компютрите, но анализите ги правя аз. Забранено за четене от хейтъри. Може да им причини психически разстройства." Това написа математикът от БАН проф. Николай Витанов във фейсбук.

Ето какво още казва той:

В последните дни ви писах за великия закон на Мърфи и за принципа на Питър. Днес ще ги вплета в точките на прогнозата, за да ви е по-интересно четенето. А и да има малко хумористичен елемент дори в неприятните ситуации.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.999 - близо е до 1. Но все още е под 1. Много бавно се свива обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Което е в потвърждение на прогнозата ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Темповете на разтоварване са мижави. Това е неприятност.

Съгласно закона на Мърфи трябваше да очакваме, че ще се случи. И очаквахме (тези, които отчитаме закона на Мърфи при прогнозите за развитието на социалните системи). Гледайте сега комбинация с принципа на Питър. А защо я има тази неприятност. Сещаме се за принципа на Питър. И не се чудим, че се раздават медали за справяне с пандемията. Нормално е хора, какво викате. Принципът на Питър го изисква това.

Друга неприятност, която може да се случи - трудните времена за хората на първа линия и поддържащите ги системи няма да свършат. Законът на Мърфи е железен. Тъй, че, пригответе се за трудни времена за здравната система и занапред. Слава богу, на ниво борещи се с вируса на първа линия, принципът на Питър не действа, тъй като хората там са далеч от позиции, свързани с достигане на нивото им на некомпетентност. Затова и здравната система държи още, въпреки неприятностите, свързани с техническото и претоварвате (над 100 000 активни случая сме) и с кадровото претоварване (хората са уморени).

Но съгласно закона на Мърфи точно това и трябваше да очакваме да се случи. Малка прогноза тук - разтоварването на здравната система ще е изключително бавно (следствие от закона на Мърфи) и кадровото претоварване ще продължи (следствие от принципа на Питър).

Трябва активните случаи да паднат с поне 30 000 до края на декември. Какво да очакваме съгласно закона на Мърфи - няма да паднат толкова. Виждате ли, лесно е, когато човек познава законите на социалната динамика.

2. Смъртността

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/) 

Починали в края на октомври - 23 999

Починали до 18 ноември 2021 - 28 453

Починали ноември 2021 - 4454 – (за 30 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 173.9%, . Това е положението - очаквано съгласно закона на Мърфи.

Смъртността за ноември 2021 досега е с 73.9% по-висока от смъртността за ноември 2020 г. Този път, понеже е краят на месеца, изводът ще го направя аз. Думата е една - катастрофа. Причина - за обяснение вижте принципът на Питър.

Днес е 1-ви декември. Съгласно закона на Мърфи хейтърите падат в капана на Тамерлан, който съм им приготвил. Какво е капанът на Тамерлан. Тамерлан имал 300 000-на армия. И трябвало да я изхранва. Трудна работа. Правел го с капана на Тамерлан - войниците правели огромен крът и почвали да вдигат шум и да гонят дивите животни към центъра на кръга. Постепенно кръгът се свивал, докато накрая дивите животни нямало накъде да бягат и се превръщали в храна. Капанът на Тамерлан.

Защо този капан е щракнал за хейтърите, които с нетърпение чакат как ще продължат нещата със смъртността. Просто е хейтъри мой - аз съм далеч от нивото, за което при мен би се задействал принципът а Питър. Вълната миналата година беше през октомври, ноември и декември, нали така. Починали през тези три месеца съгласно официалните данни за К-19 инфекцията - 6751. Починали за октомври и ноември 2021 (декември едва почва нали така) - 7485. Да запомним числата

починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751

починали 1-ви октомври 2021 - 20 968

починали до днешна дата - 28 453

починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 7485

Превишение на починалите от миналата вълна - 110, 8% (а декември едва почва).

Щрак, капанът на Тамерлан хлопна. Сега до края на декември няма къде да ходите хейтъри мои. Смъртността вече е с 10% по-висока, отколкото при съответната вълна миналата година. Един месец ще се лутате като животните в капана на Тамерлан. Накрая знаете какво ще стане като обявя данните за смъртността за вълната н края на декември. Следваше ли да очаквате, че ще паднете в капана на Тамерлан - да, законът на Мърфи и принципът на Питър действат против вас.

Да караме нататък.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Няма промяна в очакванията в сравнение с вчера. Виждате, че проблемната зона в западна България се очаква да намалее още. С голяма вероятност още една област може да мине на ниво 2 и да излезе от червената зона. Силистра. Всичко това говори, че както и прогнозирах, благоприятният сценарий ще е устойчив до края на месеца. А краят на месеца дойде. И благоприятният сценарий е устойчив. Следваше ли да се очаква това. Да, съгласно принципа на Питър още не съм достигнал нивото си на некомпетентност. Значи още мога да върша работа.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвърждава изводите от предната карта. Засега благоприятният сценарий не е дестабилизиран - случаите и смъртността продължават да намаляват. Миналата седмица по това време новите случаи бяха 3233, днес са 2681. Смъртните случаи паднаха от 151 на 128. Благоприятният сценарий остава валиден както бе предсказано отдавна, че ще е така до края на месеца. Краят на месеца дойде. Прогнозата е вярна.

Както ви писах, утре ще видим как е положението с контролните числа за ноември, а те бяха - 2000 нови случаи на ден, 100 починали на ден. Защо утре - защото във вторник и сряда излизат данните за предишния ден, когато все още се нанасят данни за събота и неделя. Чистата ситуация се вижда в четвъртък, когато излезнат данните за сряда.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук Силистра мина от виолетовата в червената зона. После и в други области ще стане така при продължаваща устойчивост на благоприятния сценарий. А той ще е устойчив, ако имаме акъл в главата. Съгласно закона на Мърфи....., хайде да не пиша нищо тук.

6. Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма го още или ако се е явил, са единични случаи без особено значение за момента. Ще се яви ли - виж закона на Мърфи. Ще го спрем ли - виж принципа на Питър.

Трябва да не го пуснем още около седмица и няма да имаме особени проблеми с него да края на годината. Ами догодина - виж какво казва закона на Мърфи. Защо законът на Мърфи ще се изпълни - виж принципа на Питър.

7. Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Условието обаче нали го четете - АКО НЕ СМЕ ИДИОТИ да си създадем сами проблеми.

 
Изчисленията на Витанов показват - чак толкоз големи идиоти не сме. Забележете - това е против закона на Мърфи. Тъй, че , вярвайте на Витанов за спокойната Коледа, но си имайте наум закона на Мърфи. Защо има противоречие между закона на Мърфи и изчисленията на Витанов - Витанов още не е достигнал нивото си на некомпетентност съгласно принципа на Питър.

8. Да завършим весело, като приложим закона на Мърфи към текущата политическа ситуация. Помислете си за някоя неприятност, която не ви се иска да се случи във връзка с тая ситуация. Законът на Мърфи ви казва, че е много вероятно тази неприятност да се случи. Тъй, че взимайте мерки. Няма да има цветя и рози, писах ви вече. Великият закон казва, че ни чакат неприятности.

9. Пиша си пак (нали знаете теорията на Витанов за 12-те повторения и 75-те %, а то броят на повторенията ще се навърти докъм Никулден): Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Законът на Мърфи действа. Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително).

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.