ПРОГНОЗНИ ДАННИ: Ето как се разпределят мандатите в Бургас

Политика
20:25 - 27 Октомври 2024
2147
ПРОГНОЗНИ ДАННИ: Ето как се разпределят мандатите в Бургас

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в област Бургас с по-добър резултат от вота през юни, показват данните от екзитпола, с които Флагман.бг разполага. Въпреки това едва ли ще пратят повече депутати в 51-ото НС от региона (досега бяха 4, б.р.).

Евентуален пети мандат минава само през хипотезата, че в парламента няма да има повече от 7 политически сили, което според екзитпола, поне за момента, не изглежда възможно.

Към 20 часа разпределението на 14-те мандата във Втори МИР изглежда по следния начин:

ГЕРБ-СДС – 4 (Жечо Станков, Любен Дилов, Галя Василева и Андрей Рунчев и евентуално Станислав Губеров)

ПП-ДП – 2 (Явор Божанков и Димитър Найденов)

„ДПС Ново начало“ – 2 (Исмаил Осман и Калин Стоянов)

„Алианс за права и свободи“ – 2 (Джевдет Чакъров и Севим Али)

„Възраждане“ - 2 (1) (Цончо Ганев и Борис Аладжов)

БСП – 1 (инж. Петър Кънев)

ИТН – 1 (Тошко Йорданов)

"Величие" (1) - д-р Любиша Блажевски

Следващите часове ще са решаващи и могат сериозно да променят първоначалните прогнози.

ГЕРБ-СДС има стабилни 4 мандата. "ДПС Ново начало" и АПС също са с по два сигурни мандата, но не така изглежда ситуацията за "Възраждане", които по първоначални данни, са с по-слаб резултат в област Бургас от средния за страната. Много е вероятно да останат само с 1 народен представител.

Ще има и известни промени сред номинално избраните за депутати от Втори МИР Бургас тази вечер, защото водачът на листата на ГЕРБ-СДС Димитър Николов със сигурност ще остане в кметския кабинет и няма да положи клетва като народен представител.

Първият от АПС доц. Двеждет Чакъров ще влезе в НС от Силистра, а към момента виси мандата на Севим Али в Стара Загора, но ако бъде спечелен, той ще избере 20 МИР Стара Загора, за да вкара в парламента колегите си Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан.

Калин Стоянов печели мандат в 26 МИР София и вероятно ще влезе от столицата, а третият в бургаската листа - Хюсеин Хафъзов е избран за депутат и от Сливен. По този начин вратите към НС се отворят широко за четвъртата Мирем Дервиш.

Цончо Ганев също е водач в един от столичните МИР-ове и ще освободи мястото тук за втория Борис Аладжов и при благоприятно развитие за партията и за третия - Александър Койчев.

При ИТН също не е сигурно, че Тошко Йорданов ще стане бургаски депутат. Далеч по-вероятно е да влезе от Варна и да даде шанс на втория в тукашната листа - адв. Александър Рашев.

При евентуално влизане в НС на "Меч" и "Величие" техните водачи край морето са Венцислав Петков и д-р Любиша Блажевски, но чисто математически не е възможно и двете да излъчат депутат от Бургас, защото тук имат ниски резултати. Все пак "Величие" стои по-добре и се очаква да има депутат.