Прокуратурата разследва Божков и за покушението срещу Манол Велев

Крими
19:19 - 04 Февруари 2020
3391
Прокуратурата разследва Божков и за покушението срещу Манол Велев

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където провежда срещи в Европейския парламент. Това съобщиха от прокуратурата. 

В белгийската столица Иван Гешев съобщи, че предстои проверка на произхода на античните предмети, включени в колекцията на обвиняемия Вaсил Божков. Главният прокурор потвърди, че се разследва и организирана престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди. Убийствата са свързани с конкуренция в хазартния бизнес.

Кога Божков ще бъде екстрадиран, зависи от държавата, в която е задържан. Той се намира в Обединените арабски емирства. Няма как никоя държава да каже на друга суверенна държава как и в какви срокове да свърши нещо, отбеляза Гешев.

Господин Божков разполага с много пари, може би е най-опасният българин, може би е и най-богатият в историята след 1989-а година. Това означава, че разполага с много възможности. От ОАЕ реагираха много бързо. Сигурен съм, че тази държава ще екстрадира Божков. Потенциалът, с който той разполага е и финансов, и медиен, може да доведе до хрибридна атака. Това, което ние ще направим, е да се постараем тази изстрадала държава и този изстрадал народ да получи справедливост.

Имаме данни, че част от неговата колекция, има незаконен произход. Новината, че ценностите се изземват в чували, е поредната атака срещу прокуратурата. Това е хибридна атака, фалшива новина, посочи Гешев.

Хората, които излезнаха в ефир, да коментират колекцията, защитават своя личен интерес, защитавайки г-н Божков. Хора, които се появиха с изказвания, са от ГДБОП, които са се занимавали точно с тези културни ценности.

Според източници на БНТ са изискани и материалите от разследването за покушението срещу Манол Велев, тъй като с казината си той е бил пряк конкурент на Васил Божков. Няколко други неразкрити убийства на играчи на хазартния пазар също са във фокуса на разследващите.