Протест край Павел баня срещу инсталация за формалин

Хората са притеснени, че разширяването на производствения процес на дървообработващата фирма “Кастамону” АД крие екологичен риск за региона

Актуални новини
08:45 - 23 Януари 2023
2215
Протест край Павел баня срещу инсталация за формалин

Жители на общините Казанлък и Павел баня се събраха тази сутрин на протест срещу инвестиционното намерение на дървообработващата фирма “Кастамону” АД в село Горно Сахране, община Павел баня за модернизация на действаща инсталация за производство на формалин и смоли, необходими за производствения процес на плочи от дървесни частици (ПДЧ). Хората са притеснени, че разширяването на производствения процес на предприятието крие екологичен риск за региона и застрашава качеството на въздуха и подпочвените води. 

Инвестиционното намерение предвижда изграждане на инсталация за производство на формалин, необходим за произвеждане на формалдехидни смоли, с което дружеството ще постигне независимост от гледна точка на доставките. Според протестиращи това означава преобразуване на производството на компанията от дървообработваща в химическа. Те са категорични, че подобно нещо не е допустимо да се случва в близост до населени места. 

На 11 януари т.г. Експертен екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора одобри Доклада за оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) относно инвестиционното намерение на фирмата.

Според РИОСВ и според експертите, изготвили доклада, при спазване на препоръчаните мерки и инсталиране на съответните пречиствателни устройства, негативно въздействие върху околната среда вследствие на планираните промени няма да има. Те твърдят, че това няма да промени вида на производството на завода. 

Протестиращите ще обжалват решението на експертния съвет към РИОСВ пред съответните институции. В региона се състояха и редица срещи, на които бяха обсъдени възможни решения. Създаден беше инициативен комитет, чиито членове ще потърсят становището на независими експерти относно това какво ще бъде влиянието върху околната среда и здравето на хората в случай, че инвестиционното намерение на “Кастамону” АД бъде реализирано.