Протест срещу новините на чужди езици по БНТ: Противоконституционни са

В страната няма малцинства, а всички сме български граждани с равни права и задължения, казват от фондация "Македония"

Топ
11:20 - 23 Юни 2023
4731
Протест срещу новините на чужди езици по БНТ: Противоконституционни са

Решението на генералния директор на Българска национална телевизия Емил Кошлуков за новини на чужди езици противоречи на Конституцията, тъй като в страната няма малцинства, а всички сме български граждани с равни права и задължения като граждани. Това обявиха от фондация "Македония" относно излъчването на новини по БНТ на други езици.  

Ето цялата позиция на фондацията: 

"Фондация Македония намира за крайно неприемливо решението на генералния директор на Българска национална телевизия г-н Емил Кошлуков, обществената ни телевизия да излъчва новини на чужди езици. Намираме за несъстоятелен аргумента на г-н Кошлуков, че така народите и обществата в съседните ни държави щели да се информират за новините в България на майчиния им език. А българските малцинства и общности в съседните ни държави на Балканите разбират български език и няма да имат потребност и нужда да слушат новини на сръбски, румънски или други езици от БНТ ! Тъй като обществото в Република Сърбия или в Република Румъния не познава БНТ, няма достъп до БНТ и няма особен интерес да научава вътрешни новини за България.

Затова считаме аргумента изнесен от г-н Кошлуков в средствата за масова информацията за несъстоятелен. Ние смятаме, че решението му за новини на чужди езици противоречи на Конституцията на Република България, тъй като в страната няма малцинства, а всички сме български граждани с равни права и задължения като граждани. Затова и няма потребност обществената ни телевизия да излъчва новини на чужди езици, които могат да породят претенции за нови емисии на още и още езици. Официалният език в Р. България по Конституция е българският. В допълнение: в съседни на нас страни, където Конституцията предвижда малцинства и дори общности от народи, като: Р. Сърбия, Р. Северна Македония и други, няма новини на български език по националните им телевизии, въпреки наличието на големи български общности в тези държави. Защо Българска национална телевизия да изразходва обществени средства на българските данъкоплатци за новини на чужди езици, които няма да се гледат, но и ще противоречат на Конституцията по отношение на националния език в страната ни и липсата на малцинства, с оглед на това, че всички сме български граждани ? Силно се надяваме, че г-н Кошлуков ще преосмисли решението си".

Фондация Македония 23 юни 2023 година София