Провалиха се преговорите за кабинет на Черна гора

"Страната е на кръстопът", обясни Миодраг Лекич

Новини
21:27 - 04 Януари 2023
1749
Провалиха се преговорите за кабинет на Черна гора

Провалиха се преговорите между черногорския представител Миодраг Лекич и лидерите на парламентарното мнозинство за съставяне на правителство.

Причината е липса на консенсус за подялба на ресорите, информира БГНЕС.

След неуспешната среща, на която присъстваха лидерът на просръбския демократичен фронт Андрия Мандич и настоящият премиер Дритан Абазович, която продължи само два часа, Лекич каза, че няма да има негово правителство и че по време на преговорите той се е опитал да създаде сериозен диалог и атмосфера на доверие.

„Няма да има правителство. Нека гражданите разтълкуват кой е бил сериозен и кой не. Черна гора е на кръстопът. Някои победени сили от 2020 г. ще се радват. Това е резултатът“, каза Лекич.

В навечерието на Нова година - на 30 декември парламентът на Черна гора възложи на бившия външен министър Миодраг Лекич да състави ново правителство, за да се опита да сложи край на продължилата месеци политическа криза в балканската страна.

Лекич, подкрепен от група партии, водени от проруския „Демократичен фронт”, беше назначен за премиер, след като беше подкрепен от 41 депутати в 81-местното събрание. Срещата беше бойкотирана от опозицията. 75-годишният Лекич е дългогодишен десноцентристки депутат, който е бил дипломат и външен министър през 1992-1995 години.

Политическата криза ескалира през ноември, когато депутатите се опитаха да ограничат правомощията на президента в опит да наложат Лекич за министър-председател.

Но президентът Мило Джуканович определи спорното ново законодателство като противоконституционно. Конституционният съд, който обикновено може да се произнесе по въпроса, не функционира, тъй като депутатите не могат да се споразумеят за неговия състав. През последния месец в столицата Подгорица се проведоха няколко протеста, събрали хиляди поддръжници на Джуканович, призоваващи за предсрочни избори и оттегляне на спорния закон.

По-рано Брюксел и Вашингтон предупредиха да не се съставя ново правителство на базата на оспорваното законодателство.

За негова база е оставена противоречива сделка на правителството със Сръбската православна църква (СПЦ), предоставяща регулаторна рамка за стотиците църкви, манастири и други имоти, притежавани от СПЦ. Джуканович, архитектът на независимостта на Черна гора, и някои от неговите сънародници обвиняват СПЦ, че служи на интересите на Сърбия.