Путин се среща с лидера на хунтата в Чад

Русия
16:07 - 24 Януари 2024
2444
Путин се среща с лидера на хунтата в Чад

Руският президент Владимир Путин се срещна в сряда с лидерът на Чад Махамат Идрис Деби в Кремъл, ухажвайки страна, която преди това поддържаше прозападна политика и отхвърли неотдавнашното навлизане на Русия в региона на Сахел в Африка, предава "Ройтерс".

Русия се опитва да ограничи влиянието на Франция, бившата колониална сила в Западна Африка и Сахел, и да изгради връзки със страни, които бяха развълнувани от вълна от преврати от 2020 г. насам.

Деби ръководи Чад от 2021 г., когато пое властта с преврат малко след като баща му, дългогодишният президент Идрис Деби, беше убит в битка срещу антиправителствени бунтовници. Първоначално хунтата обеща 18-месечен преход към избори, но по-късно ги отложи до октомври тази година.

В кратки телевизионни коментари Путин каза, че Русия е доволна, че Деби е стабилизирала ситуацията в страната и е готова да помогне по всякакъв начин.

Според стенограма, публикувана на уебсайта на Кремъл, Путин е казал, че двете страни имат "велики възможности за развитие на нашите двустранни връзки" и че Москва ще удвои квотата за студенти от Чад, които учат в руски университети.

Визитата на Деби идва седмица след като премиерът на Нигер, също назначен от хунта, посети Москва. Русия ухажва Нигер, след като превратът през юли 2023 г. свали прозападно правителство там.

В Нигер и Буркина Фасо превратите доведоха на власт военни правителства, които скъсаха с Франция и вместо това се обърнаха към Русия.

Чад обаче беше смятан за траен бастион на френското влияние в Африка, като влиянието на Москва там беше много по-ограничено, отколкото в нейните съседи.

Руското влияние в някои страни, включително в Мали и Централноафриканската република, първоначално беше ръководено от московската наемническа групировка "Вагнер", водена от бизнесмена и някогашен съюзник на Путин Евгений Пригожин.

Пригожин беше убит в самолетна катастрофа миналия август, два месеца след като поведе Вагнер в неуспешен бунт, целящ свалянето на висшето военно ръководство на Русия. Той обвини началниците на отбраната, че са провалили военната кампания на Русия в Украйна.

След смъртта на Пригожин Москва се насочи към поемане на контрола над неговата мрежа в Африка, включвайки операциите на Вагнер в официалните си държавни структури.