Путин удължи корона ваканцията до 30 април

Работниците ще запазят заплатата си за периода на неработните дни, обеща президентът

Русия
17:00 - 02 Април 2020 (обновена)
3370
Путин удължи корона ваканцията до 30 април

Русия продължава т.нар. корона ваканция до 30 април. Това означава, че до края на месеца дните са неработни, като размерът на заплатите ще бъде запазен, стана ясно от обръщение на президента Владимир Путин. Това е второто обръщение на държавния глава към народа в рамките на десет дни във връзка с разпространението на коронавируса.

Русия въвежда още по-строги мерки за борба с коронавируса. Администрацията ще работи по специален режим, но хората трябва да си останат вкъщи. Запазването на работните места и доходите на гражданите в условията на пандемия от коронавирус представлява безусловен приоритет на властите на Руската федерация, подчерта президентът.

Путин заяви, че обявената преди това от властите неработна седмица е дала резултат, но пикът на епидемията предстои.

Президентът призна, че въпреки усилията на властите, в Москва още не може да бъде преодоляна ситуацията с коронавируса. "Нашата страна е голяма, много голяма, с различна гъстота на населението. Има региони от състава на федерацията, в които коронавирусът вече създаде сериозна заплаха за хората, например в Москва, където все още не успяваме да преодолеем ситуацията, въпреки мерките, предприемани от федералните и градските власти", каза той.   

Държавните органи и предприятията с непрекъснато производство, а също така хранителните магазини и аптеките ще продължат да работят, както и досега.

Ако епидемологичната ситуация позволява то неработните дни може да бъдат съкратени, добави президентът на Русия.

Владимир Путин благодари на лекарите и на медицинските сестри, както и на всички руснаци, които спазват правилата за борба с коронавируса.

До момента общият брой на заразените с COVID-19 в Русия е 3548 души, като 2475 от тях са в Москва. 235 души са оздравели, 30 са жертвите на коронавируса в стратната.