"Алфа Рисърч": ГЕРБ е големият фаворит, търси реванш за провала в София

Партията на Борисов ще събере 25,4%, ПП-ДБ - малко над 17

Политика
09:01 - 08 Май 2024
4093
"Алфа Рисърч": ГЕРБ е големият фаворит, търси реванш за провала в София

Три са факторите, които ще влияят върху нагласите за предстоящите избори за национален и за европейски парламент. Първият е изключително сгъстеният цикъл на изборите за Народно събрание, което води до кратък хоризонт и по-бърз край, вторият фактор е скандалите преди, по време и след ротацията. И третият е таймингът - началото на лятото.

Това заяви в "Тази сутрин" по bTV Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа рисърч". Според нея националните избори ще теглят европейските независимо, че част от българите, които живеят в чужбина, няма да имат право да гласуват за европейски парламент - например в САЩ, Великобритания, Турция. Там ще гласуват само за национален парламент.

"Очаквам активността за европейските избори да е близка, но малко по-слаба от тази за национален парламент", допълни Димитрова.

Според последното проучване на "Алфа рисърч" нагласите, с които се влиза в кампания са:

ГЕРБ-СДС - 25,4%

ПП-ДБ - 17,5%

ДПС - 14,9%

"Възраждане" - 14,6%

БСП - 8,56%

ИТН - 5,2%

"ГЕРБ са фаворит във вота, ще търсят реванш в София. ПП-ДБ губят 200 хил. гласа, които се разпиляват към "Възраждане", ИТН и ГЕРБ. Те са като донор на тези формации. ДПС е силно мобилизирана, подобна е ситуацията и при "Възраждане". ДПС няма конкурент в нишата си избиратели. При "Възраждане" има интересна динамика - привлича гласове от други партии. Има една част от гласуващите, която се движи в общ кръг - "Възраждане", ИТН и "Солидарна България", ще видим как ще се разпределят.

Интересен е и трендът на "Синя България". ИТН са в лек възходящ тренд. Сегашната ситуация в левия сектор много напомня на станалото в десния преди години, обясни Боряна Димитрова.

За европейските избори нагласите са:

ГЕРБ-СДС - 25,1%

ПП-ДБ - 18,5%

"Възраждане" - 14,8%

ДПС - 14,4%

БСП - 8%

ИТН - 4,8%.