Ние сме с всяка власт: "Герена" става собственост на Столична община

От дълги години Левски опитва да уреди въпроса с комплекса

Спорт
15:36 - 24 Април 2024
3186
Ние сме с всяка власт: "Герена" става собственост на Столична община

Стадион „Георги Аспарухов“ ще стане собственост на Столична община, което означава, че ще бъде направена още една крачка към рекострукцията на спортното съоръжение.

Архитектурната комисия на Столичния общински съвет взе единодушно решение за прехвърлянето на собствеността от Областната управа към общината.

В четвъртък се очаква формално решението да бъде гласувано на заседанието на СОС. Предложението е внесено в дневния ред като допълнителна точка от кмета Васил Терзиев, председателя на СОС Цветомир Петров, председателя на спортната комисия Димитър Шалъфов и Прошко Прошков, който е председател на постоянната комисия по икономика.

От дълги години Левски опитва да уреди въпроса с комплекса, като освен стадиона, в решението влизат и всички прилежащи зали.

Статутът на „Георги Аспарухов“ за последно бе уреден през 1998 година с акт за безвъзмездно ползване. През януари миналата година Министерството на младежта и спорта задвижи въпроса с концесията, но бе необходимо обектът да премине във владение на Столична община.

С това прехвърляне на собствеността се дава възможност за бъдеща дългосрочна концесия на футболния клуб.

Към момента Левски плаща данък сгради и такса смет, които бяха дължими към общината, но преди няколко дни бе взето решение за разсрочване на задължения от над 2 млн. лева.

С подписания договор футболният клуб вече ще може да кандидатства и за концесия.

В началото на годината Левски обяви учредяването на дружество "Стадион Георги Аспарухов", като целта му е "да работи активно за подобряване на цялостната инфраструктура на клуба, включително и за реализиране на най-важната стъпка, свързана с развитието на "Левски", а именно: изграждане или цялостна реконструкция на футболен стадион, отговарящ на високите стандарти и очаквания на "сините" привърженици".

Последнва нова стъпка, като дружеството вече внесе документи в областната управа и Министерството на спорта за стартиране на процедура по учредяване на безвъзмездно право на строеж на стадион.