"Тренд": ГЕРБ изпреварват с над 9% ПП-ДБ

11 на сто от българите имат доверие на промените в Конституцията

Новини
09:31 - 24 Април 2024
3125
"Тренд": ГЕРБ изпреварват с над 9% ПП-ДБ

Над 9% е преднината на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ преди предстоящите избори. Това показва проучване на агенция "Тренд", проведено сред 1002 души в периода 12-19 април.

От агенцията отбелязват, че въпреки наситения с политически събития месец не се отчита сериозна промяна в електоралните нагласи.

Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция "Митници" вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо "Продължаваме промяната-Демократична България" с малко над 2% от гласуващите. ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци - 24.9%.

ПП-ДБ (15.5%), ДПС (14.4%) и "Възраждане" (14.2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборната кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място.

Подредбата в Народното събрание остава същата
Сигурна е петата позиция за БСП (9.1%), а на шесто място се нарежда "Има такъв народ" с 4.8% от гласуващите.

6.9% от българите заявяват, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого".

Близо половината от анкетираните - 49%, възнамеряват да гласуват на предсрочните парламентарни избори. Това е около 2.6 до 2.8 милиона избиратели.

Сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях "Тренд" отчита малко по-висока мобилизация при ПП-ДБ до 16.1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8.7%).

Доверието в президентството е най-високо
Всеки пети българин одобрява служебния кабинет на Димитър Главчев, но 39% са на противоположното мнение. Сравнително високи са стойностите на опцията "Не знам/Не мога да преценя" (41%) поради сравнително скорошното стъпване в длъжност на правителството.

Едва 11% от българите имат положително отношение към промените в Конституцията в частта, свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% пък имат отрицателно отношение към промените в Основния закон.