"Вълшебната флейта" очарова малките почитатели на "Опера в парка" (СНИМКИ)

С радостни възгласи и бурни ръкопляскания децата насърчават героите да търсят любовта

Култура
20:57 - 25 Юни 2022
5574
"Вълшебната флейта" очарова малките почитатели на "Опера в парка" (СНИМКИ)

Една от най-обичаните опери - "Вълшебната флейта" от великия Волфганг Амадеус Моцарт отвежда малките почитатели на Софийска опера в един приказен свят, в който доброто, любовта и светлината побеждават злото, подлостта и тъмнината. С това любимо на мнозина произведение на австрийския гений на музиката Софийска опера откри в съботната сутрин на 25 юни 13-то издание на летния фестивал „Опера в парка“ във Военна академия. С "Вълшебната флейта" ще бъде закрит и фестивалът на 31 юли.

Адаптираната за деца опера, която от дълги години се играе на сцената на Операта и се пее на български, отново предизвика голям интерес сред най-малките зрители. Сред естествената зеленина в парка десетки деца заедно с родителите си с радост и с вълнение следяха любопитния сюжет и слушаха в захлас вълшебната музика на Моцарт под диригентството на маестро Игор Богданов.

Диригентът Игор Богданов и част от оркестъра на Софийската опера и балет. Снимка: Светослав Николов-Чапи

„Вълшебната флейта” е една прекрасна приказка, облечена в музика, която не слиза от световната оперна сцена повече от двеста години. Принц Тамино се влюбва в прекрасната принцеса Памина, но за да я заслужи трябва да издържи на ред изпитания.

Птицеловецът Папагено мечтае за своята Папагена, но и неговата любов трябва да премине през проверка, ако иска тя да му стане жена.

Съдбата на влюбените е в ръцете на Зарастро, върховен жрец на Озирис и Изида, възприеман като Цар на светлината, ала срещу него се изправя Царицата на нощта. И някъде там звучи и една вълшебна флейта и върши чудеса.

Александър Георгиев в ролята на Папагено. Снимка: Светослав Николов-Чапи

 

„Вълшебната флейта” е последният оперен шедьовър на Моцарт. Тя е едно от най-често изпълняваните произведения в оперните театри и вече 230 години не слиза от световните оперни сцени. Гьоте я нарича „утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели: любов, трудолюбие, нравствено съвършенство”.

В Софийската опера „Вълшебната флейта" е поставяна многократно, но специално за детската образователна програма на институцията, режисьорката Юлия Кръстева създава адаптирана версия за деца. Действието е по-кратко и динамично, сюжетът е пресъздаден с много хумор и настроение.

Диана Василева като Царицата на Нощта. Снимка: Светослав Николов-Чапи


Най-известните арии на Моцартовата опера са поднесени с чувство за хумор по един интересен начин, така че децата, забавлявайки се, малко по малко, навлизат и в света на оперното изкуство. Главните герои принц Тамино и Папагено във великолепните изпълнения на Калин Душков и Александър Георгиев са своеобразни разказвачи на историята, като непрекъснато влизат в контакт с децата и им задават въпроси, така че да задържат вниманието и на най-палавите малчугани по време на едночасовото представление.

А въпроси като как е пълното име на Моцарт, къде се намира планината Шварцвалд и коя река извира от планината и какво е ария изобщо не затрудниха будната детска публика. 

Димитър Станчев като Зарастро, Калин Душков - принц Тамино, Силвия Тенева - Памина и Александър Георгиев - Папагено. Снимка: Светослав Николов-Чапи

С радостни подвиквания децата насърчаваха героите към едно или друго действие. Някои от малчуганите бяха любопитни да видят диригента и оркестъра отблизо по време на тяхното изпълнение и се шмугваха изненадващо като стрела между тях, но опитните музиканти запазиха самообладание и мигновеното разсейване не наруши ритъма на прекрасната музика, която изпълняваха в топлата лятна утрин.

Слънчевите лъчи, които пробиват през гъстите дървета достойно заместват прожекторите и осветяват много красиво сцената сред зеленината в гората.

Снимка: Светослав Николов-Чапи


Екзотичните шарени костюми на героите, дело на Християна Михалева-Зорбалиева, също радват очите на малки и големи.

Децата с удоволствие ръкопляскат на изпълненията на талантивия Калин Душков като младия принц Тамино, който се бори за любовта на красивата Памина, чиято роля се изпълнява от прекрасната Силвия Тенева. Възторжени детски усмивки предизвиква и атрактивният птицеловец Папагено в изпълнението на опитния баритон Александър Георгиев. Достолепният жрец Зарастро, изигран от доайена на солистите в Софийска опера Димитър Станчев, пък предизвиква страхопочитанието на детската публика.

Чаровно и талантливо е женското присъствие на сцената и в лицето на Анна Вутова като Папагена, Диана Василева като Царица на нощта, на трите дами Елена Стоянова, Рада Тотева и Румяна Петрова. Атрактивен е и Красимир Динев в ролята на злодея Моностатос.

Снимка: Светослав Николов-Чапи


Представянето на опери на открито в естествената среда в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ всяка година привлича гражданите и гостите на столицата в едно културно пространство от нов тип. Особено важно за Софийска опера е приобщаването на детската публика към ярки оперни образци. Тази година програмата в парка на Военната академия е насочена изцяло към децата.

Анна Вутова в ролята на Папагена. Снимка: Светослав Николов-Чапи

Директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов отбелязва, че артистите играят с голямо въодушевление за малката публика през цялото лято. „В афиша са включени представления, които дават възможност за непосредствен контакт с децата и в естествената среда на парка те имат различно преживяване”, добавя маестрото.

Детската образователна програма на Софийската опера е създадена по идея на акад. Карталов и е насочена към най-младата публика на възраст от 3 до 14 г. и вече близо 15 години е предизвикала интереса на хиляди деца към оперното изкуство.

Снимка: Светослав Николов-Чапи


"Вълшебната флейта" е представена за пръв път на 30 септември 1791 г., под диригентството на композитора и преминава с голям успех. За една година операта се играе в Австрия 100 пъти. Либретото, което е на немски, е написано от Емануел Шиканедер. Формата на операта е зингшпил – популярна за онова време форма, която включва диалози и пеене.

 

Силвия Тенева - Памина и Александър Георгиев - Папагено. Снимка: Светослав Николов-Чапи

"Вълшебната флейта" е популярна и заради закодираните в нея масонски послания. И Моцарт, и либретистът Шиканедер принадлежат към тайните общества. И двамата вплитат в сюжета на операта, че Силата, Красотата и Мъдростта ще победят злото.

С възхвала на Силата, Красотата и Мъдростта започваме и завършва масонския ритуал. Масоните се стремят към Истината, Доброто и Красотата, борят се със страстите, предразсъдъците и невежеството, които пречат да бъдат открити опасностите по пътя  в търсене на Светлината. Самият Моцарт също прегръща идеята, че любовта и хуманността де доведат до просветление и до спасение на душата.

Красимир Динев в ролята на Моностатос. Снимка: Светослав Николов-Чапи

По време на летния фестивал "Опера в парка" децата може да гледат следните спектакри:

"Хензел и Гретел" от Енгелберт Хъмпърдинк (26.06, 22.07)
"История с патоци, Мечо и Лиса" от Георги Костов (01.07)
"Концерт за бебоци" (02.07, 10.07, 30.07)
"Вълшебната гора" от Юлия Кръстева (03 и 08.07)
"Мечо Пух“ от Андрей Дреников (09.07)
"Трите прасенца“ от Александър Райчев (15.07,17.07)
"Весели песнички и Историята на слончето Бабар" от Франсис Пуленк (16.07, 24.07)
"Червената шапчица“ от Александър Владигеров (23.07)
"Шегобишко на острова на чудесата" от Георги Костов (29.07)

 

СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ НИКОЛОВ-ЧАПИ