"Вятър ечи, Балкан стене" озвучи протеста на творците в Деня на будителите (СНИМКИ)

Хиляди в цялата страна поискаха увеличаване на парите за култура

Култура
13:45 - 01 Ноември 2023
2424
"Вятър ечи, Балкан стене" озвучи протеста на творците в Деня на будителите (СНИМКИ)

Възрожденската песен, написана от Добри Чинтулов "Вятър ечи, Балкан стене", озвучи протеста на стотиците творци и работещи в сферата на културата, които излязоха пред Столичната библиотека на пл. "Славейков", за да издигнат глас срещу ниското заплащане в сектора. Протестират работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите и националната филмотека. Творците излязоха не само в София, но и в всички по-големи градове.

Исканията в 12 точки още миналата седмица бяха изпратени до президента, до премиера, до депутатите до министрите на финансите и на културата. Част от исканията на протестиращите в сферата на културата - работните заплати в сектора да са по минимум 2000 лв., 50% да се увеличи единният разходен стандарт за 2024 година, а министърът на културата да сложи подписа си под колективния трудов договор.

КНСБ иска 86 млн. лв. повече ръст на заплатите в сферата на културата в Бюджет 2024. Главният икономист на синдикалната организация Любослав Костов коментира, че заделените средства са 0,4% от БВП за 2023 г., а трябва да бъдат увеличени от 800 млн. лв. до 2 млрд. лв. от 1 януари 2024 г.

По този повод председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев коментира: "Цялата културна индустрия връща в бюджета на държавата, в БВП, около 5-6 процента, а получаваме за сметка на това 0,4 процента. Знаете ли, заради ниските заплати, които получават в извънстоличните театри, все повече младите колеги, които завършват НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят в Народния театър. Заплатите в провинцията са унизителни. Съвсем скоро в извънстоличните театри аз ви уверявам, че няма да има кой да играе".

"Боли ме, че 30 години се опитваме да убеждаваме някакви хора, че тези средства са потребни, за да може този сектор да се развива нормално. Тези средства трябва да бъдат отделени, всички знаете в какви условия правите това, което правите", каза лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

Той призна, че също е виждал библиотеки, в които водата, която тече от покрива, мокри книгите и в какви условия работят актьорите. "Нищо няма да решим с този протестен митинг днес. Поканил ни е утре на срещу министърът на финансите да ни говори за бюджета. Аз не очаквам да чуя от този разговор нищо, което може да ме зарадва, за да променим това, трябва да се борим", призова още той. 

"Като нищо, може би, ще затворим всички театри в цялата страна, не мога да кажа за колко време", заяви  председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев по повод протеста, организиран от културните дейци.

„Колегите са готови да излязат пред театралните сгради и да протестират, за да могат в крайна сметка да накарат хората да разберат, че нашата професия заслужава уважение, обич, грижа и достойнство“, коментира Мутафчиев.

По думите му действията ще продължат, докато не бъдат удовлетворени исканията, свързани с бюджета за 2024 г. „Ние искаме поне 260 милиона лева да влязат в бюджета към тези 350 милиона лева, които са в момента, за да може наистина секторът да заработи и да функционира нормално“, каза актьорът. Мутафчиев допълни, че не става въпрос за увеличение само на заплати, но и за пари за дейности.

Протестиращите заявяват исканията си: 

1. Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш "Образование“.

 2. Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.

3. Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.

4. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

5. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

6. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

7. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

8. В областта на музикално-сценичните изкуства и театрите да бъде осигурена основна работна заплата, а действащата към момента Методика, съгласно  чл. 23а от Закона за закрила и развитие на културата, да бъде преработена като допълващ стандарт за осъществяване на дейност и допълнителни възнаграждения.

9. Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни инстути.

10. При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.

11.  Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция "Архиви“.

12. Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за "Музеи и галерии“. Ако той не направи това, каним  премиера Николай Денков да подпише Договора, както се споразумя с енергетици, миньори и зърнопроизводители.

Снимки: Агнес Методиева