"Зайчето Питър" скочи в НДК

"Лист" публикува ново издание на култовата детска книжка с твърди корици в превод на Александър Шурбанов

Книги
15:51 - 29 Май 2023
2950
"Зайчето Питър" скочи в НДК

Зайчето Питър – любимият герой и на деца, и на родители, мърда уши и трупа приятелства за цял живот в ново издание с твърди корици. Тези дни с логото на „Лист” излезе обемист том с единайсет от най-обичаните истории на Биатрикс Потър в превод на Александър Шурбанов. Книгата от 300 страници е с твърди корици и оригиналните илюстрации на авторката, а оформлението е дело на Милена Вълнарова.

Още в първия ден на Панаира на книгата пред НДК тя се нареди сред бестселърите. До неделя може да се купи с 20 процента намаление от щанда на „Лист” в шатра 3.

В селекцията влизат „Зайчето Питър”, „Котето Том”, „Бебо Бенджамин”, „Джемайма Патравата патица”, „Мисис Тиги-Мигъл”, „Джереми Рибаря”, „Мисис Мишимаус”, „Катеричето Лешничко”, „Двете лоши мишки”, „Зайчетата Каламбичета” и „Глостърският шивач”.

Запалените почитатели на поредицата знаят, че преди да стане книга Питър е домашното зайче на Хелън Биатрикс Потър (1866 – 1943). Тя расте сред домашни животни и ѝ харесва да ги рисува. Има жаби, тритони, порове и дори прилеп. Най-големите ѝ любимци са две зайчета – Бенджамин и Питър. Питър я придружава навсякъде, сгушен ту в прегръдките ѝ, ту в кошница, а по-късно става нейният първи и най- известен герой.

Малката Биатрикс е родена в Лондон, но прекарва ваканциите си в Шотландия и Лейк Дистрикт, обучението ѝ е поверено на гувернантки и тя не общува с други деца. Затова пък рисува и наблюдава животните и растенията, измисля и малки истории за домашните си любимци.

Така през 1893 г. вече порасналата Биатрикс решава да направи подарък на 5-годишния син на гувернантката си и му изпраща една от своите истории. Тя много се харесва и през 1901 г. Потър сама финансира издаването на първите 250 бройки на „Зайчето Питър“. Всички книжки са изкупени веднага и се налага да допечатат още 200. Чак тогава издателят Норман Уорн сключва договор с Биатрикс Потър и в края на 1902 г. „Зайчето Питър“ е публикувана в 28-хиляден тираж.

Биатрикс Потър издава двадесет и три книжки, превеждани в цял свят. Повечето от тях са написани за децата на близки и приятели, затова и са с посвещения. Тиражите на всичките ѝ книги надхвърлят 250 милиона копия. Зайчето Питър става и първият измислен герой, превърнат през 1903 г. в плюшена играчка.

С приходите от книгите и наследство от леля си през 1905 г. Потър купува фермата „Хил Топ” в Лейк Дистрикт. През следващите десетилетия тя купува още земи около нейната, за да спаси хълмовете в района. Вълнува се от опазването на околната среда. На нея се дължи и съхраняването на голяма част от земята, която днес е Национален парк „Лейк Дистрикт”. Когато навършва 47, Биатрикс окончателно се заселва там, омъжва се за местния адвокат Уилям Хийлис.

Потър отглежда овце във фермата си и дори печели награди за някои от породите. Писателката има проблеми със сърцето, умира от пневмония през 1943 г. на 77 години.