Радев в Лондон: Парите за отбрана трябва да развиват икономиката (ГАЛЕРИЯ)

Срещата на върха на НАТО отбелязва 70-ата годишнина от създаването на организацията

Актуални новини
11:50 - 04 Декември 2019
4930
Радев в Лондон: Парите за отбрана трябва да развиват икономиката (ГАЛЕРИЯ)

Преди пет години всички държави членки поеха ангажимента разходите за отбрана да растат, но това трябва да става прозрачно и ефективно. И тук количественият критерий не трябва да бъде единствен измерител, коментира президентът Румен Радев при пристигането си за участие в заседанието на Северноатлантическия съвет, в рамките на двудневната среща на върха на НАТО в Лондон.

По думите на държавния глава е важно по какъв начин тези вложени пари се трансформират в отбранителни способности, като не по-малко важно е те да допринасят и за собственото икономическо развитие, и за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване.

Срещата на върха на НАТО не трябва да се превръща във вътрешнополитическа трибуна, а да допринася за укрепване на единството и повишаване на сигурността. Но все пак проблемите и съществуващите противоречия трябва да се поставят откровено и да има конструктивен дебат, какъвто очаквам, коментира българският президент.

Работната сесия е в хотел "Гроув" в голф комплекс край британската столица. Форумът отбелязва 70-ата годишнина от създаването на НАТО.