Разкритие: До 20% от тестовете са фалшиво отрицателни

Здраве
12:40 - 16 Октомври 2020
6383
Разкритие: До 20% от тестовете са фалшиво отрицателни

До 20% от тестовете, даващи отрицателни резултати за наличието на коронавирус в човешкия организъм, са фалшиви, сочи мащабно изследване на медицински специалисти, лаборанти и учени от САЩ. Оказва се, че дори PCR технологията, която се води златен стандарт за намирането на вирусното РНК в назофарингеалните кухни, не е прецизна. Процентът се вдига двойно за т.нар. "бързи" тестове, които дават по-точни резултати едва след 20-я ден от потенциалното заразяване или начало на симптоматика. 

Според изследването най-точното пробовземане се извършва на осмия ден от контакт с доказан заразоносител. При тестуване на третия ден, вероятността PCR-ът да изведе "отрицателен" резултат, а той да е всъщност положителен, е над 60 на сто. На петия ден вероятността пада до около 37 на сто, а на осмия, когато е оптимумът - е около 20 процента. След това отново се вдига, тъй като вирусът има навика да мигрира от носа и гърлото, където най-често се е закрепил за клетките чрез шиповия си протеин и преминава в други системи, включително дълбоко в дробовете. Неслучайно още в началото на пандемията в Китай освен PCR, задължително подлагаха потенциално болните и на скенер на бял дроб, като паралелно с това взимаха за проби секрети от храчка или правеха дълбок лаваж, при което уж отрицателни хора се оказваха положителни. 

При децата пък се оказва, че златният стандарт не е PCR-тестуването, а изследването на фецес, защото при тях много често вирусът се отделя в много по-големи количества не при кихане и кашляне, а при дефекация. Има данни, че някои деца са вирусоносители чрез изпражненията си до 2 пъти по-дълго от възрастните. 

При контакт с болен от коронавируса, доказан с PCR-тест, остава правилото да се спазва 14-дневна карантина и излизане от нея при липса на симптоматика. Дори при отрицателен тест, е добре тя да остане в сила, тъкмо заради огромния брой фалшиво успокоителни резултати от пробите.