Разпитват 111 свидетели по делото за убитите полицаи от автобус с мигранти в Бургас

Актуални новини
13:40 - 14 Май 2024
1625
Разпитват 111 свидетели по делото за убитите полицаи от автобус с мигранти в Бургас

Делото за убийството на двамата полицаи в Бургас, ударени от автобус с мигранти, започна по същество година и девет месеца след инцидента.

Сирийският гражданин Омар Абдан е обвинен за причиняването на смъртта на униформените. По време на процеса по същество, който ще започне на 24 юни, ще бъдат разпитани всички 111 свидетели и 19 вещи лица.

Адвокатът на подсъдимия сириец - шофьор на автобуса, поиска смекчаване на обвинението. „Считаме, че деянието не е извършено умишлено”, заяви защитникът Калин Янев. „Клиентът ми не е искал допускането на смъртта на двамата служители - той прави спасителна маневра, за да избегне удара с полицейския автомобил. Не е спрял, тъй като е мислел, че ще го убият”, допълни адвокатът.

Защитата на семейството на Градев, заяви категорично, че прокуратурата е преценила, че престъплението е умишлено. „Ние ще защитаваме тази теза до края на съдебния процес. Няма по тежко престъпление от това да убиеш двама невинни полицаи, които изпълняват служебния си дълг, съвсем умишлено и хладнокръвно”, заяви Петър Димитров.

Майката на единия от загиналите полицаи - Керана Градева, настоя за доживотна присъда, без пробация.