Разширяват разследването срещу британския премиер

Свят
16:14 - 24 Април 2023
1442
Разширяват разследването срещу британския премиер

Парламентарната комисия за стандартите на британския парламент е разширила разследването си срещу премиера Риши Сунак. Това става ясно от последния списък с отворени запитвания, публикуван на официалната страница на парламента днес, съобщава "Ройтерс".

Разследването за това дали Сунак правилно е декларирал дяловото участие на съпругата си в компания за грижи за деца, която може да се облагодетелства от новата правителствена политика, започна на 13 април.

Комисията отговаря за кодекса на поведение на Камарата на общините и разследва всички предполагаеми нарушения.

Разследването е било разширено на 20 април, за да обхване частта от кодекса, която гласи, че членовете на парламента не трябва да разкриват подробности за каквото и да било разследване на комисията.

След като разследването беше оповестено публично, говорителят на премиера потвърди, че то е свързано с фирмата за грижи за деца и увери, че дяловото участие на съпругата на Сунак в "Кору кидс" е прозрачно декларирано.

Няма да спекулирам какво проучва или не проучва комисията, заяви днес говорителят на Сунак, запитан за удължаването на разследването.