Разследване на Lupa.bg: Болници наемат джипита с фалшиви дипломи заради липса на специалисти

Над 600 са фиктивните легла в лечебните заведения, за които НЗОК плаща 

Здраве
17:00 - 03 Октомври 2024
4339
Разследване на Lupa.bg: Болници наемат джипита с фалшиви дипломи заради липса на специалисти

Над 600 са фиктивните легла в болничните заведения, за които НЗОК плаща. Сред тях е "Александровска" с 33 несъществуващи легла. Това е установила проверка на Здравната каса, с която Lupa.bg разполага.

Здравни специалисти коментираха пред медията ни, че болниците не са виновни, а служителите от Здравната каса, които са регистрирали в системата тези легла.

„Касата определя на колко легла по отделения ще отчита болницата и сключва договор с болницата. Те са вкарани в електронната система и не може да се отчете дейност повече от възможната според леглата. Да но в много РЗОК служители са въвеждали в системата повече легла на определени болници и те могат така да отчитат повече дейност, отколкото могат да поемат леглата им“, обясниха пред Lupa.bg медици.

Друга проверка е установила, че в много болници по клинични пътеки служителите на касата са приемали и вписвали като изпълнители със специалност, лекари без специалност даже и общопрактикуващ лекар.

За тази нередност съобщава и проф. Момчил Мавров, който временно управлява НЗОК. „Това, което бих могъл да добавя по повод на осъществения контрол, че одитът във връзка с откритите пропуски и несъответствия на информацията, качвана в информационната система на Националната здравноосигурителна каса и информационната система на изпълнителите на болнична помощ, продължава, той е в ход. Всички легла, които бяха открити като виртуални,  несъществуващи в договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ, са затворени. Одитът продължава по отношение на това какъв обем дейност не е могъл да бъде осъществен, изпълнен и отчетен от съответните лечебни заведения - изпълнители на болнична медицинска помощ и съответно има ли надвзети суми от  11 определени лечебни заведения, въпреки че това изчисление е много трудно да се осъществи поради ред причини. Открити са редица несъответствия, като фигуриране на имена на лекари в информационната система, които са без специалност или чиято специалност не отговаря на специалността, с която са вписани. Това е само един пример. Ще преминем към физически контрол на място“.

Д-р Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на НЗОК, също заговори за злоупотреби на болници.“Трябва да се засили контролът, за да няма източване на НЗОК. Необходими са и по-строги санкции, сред тях и прекратяване на договори с контрагенти при измама със средства. Затова ще има внезапни и комбинирани проверки. Например пловдивски инспектори да проверят варненския регион, за да няма съмнения за шуробаджанащина“.