Разследване на Lupa.bg! Затворници продават имоти, за да купят съдии

Ексклузивно
15:50 - 04 Септември 2019
5985
Разследване на Lupa.bg! Затворници продават имоти, за да купят съдии

Все по-често нотариуси посещават лишени от свобода в затвора, където бандитите им прехвърлят или продават имоти, като парите отиват по високите етажи на Темида с цел по-бърза реабилитация, разкриха пред lupa.bg столични нотариуси. 

Най-често сделки зад решетките правили разбойници, на които им предстоял съдебен процес. Престъпниците искали да припечелят кеш с идеята да достигнат до оправдателна присъда, ако паричният поток се влее в правилната банкова сметка. 

Не са рядко и случаите, в които опасни убийци, влезли зад решетките за по 20 години, прехвърляли дори жилищата на децата си.

За да посети нотариус "питомник" на ареста, трябва да се поиска специално разрешение от съда, когато делото срещу лишен от свобода все още не е приключило. Така, по признания на юристите, няма как да се извърши тайна сделка, която да остане незабелязана за прокурорите. Магистратите пък стриктно следят финансовото положение на всеки подсъдим по обясними причини.

Не били рядкост и случаите, в които загазили със закона продавали домовете си, само и само да могат да си платят парична гаранция и да чакат делото си на свобода. 

Обикновено съдебните състави се съобразявали с паричните гаранции спрямо финансовото положение на задържания, но много често служителите на Темида определяли суми, непосилни за обвинените. 

Имало и единици затворници, които просто си правили далавери и печелили пари с покупко-продажби на преследвани от закона стоки зад решетките.