Режисьорът Галин Стоев пред Lupa.bg: Интересното в Путин е огромната празнота, в която се е заселило злото

Творецът изправя руския президент на съд във въображаем процес в Хага, шокиран от многото българи, харесващи диктатора

Култура
23:59 - 20 Септември 2023
8060
Режисьорът Галин Стоев пред Lupa.bg: Интересното в Путин е огромната празнота, в която се е заселило злото

"Сам по себе човекът Путин не е много интересен герой. Интересното в него е огромната празнота, в която според мен се е заселило едно зло и той го провежда през това време." Това сподели режисьорът Галин Стоев в отговор на въпрос на Lupa.bg какво би попитал Владимир Путин, ако руският президент бъде изправен наистина пред трибунала за военни престъпения в Хага. На 19-и септември в Народния театър се състоя премиерата на пиесата "Хага" на украинската авторка Саша Денисова, поставена от Галин Стоев. След представлението драматургът и режисьорът разговаряха със зрители и журналисти.

"Хага" е фантасмагория, родена в главата на украинско момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. Детското въображение разиграва на сцената Хагски трибунал срещу военните престъпления, в който гротескни персонажи - руски държавници и общественици, сред които и Путин, очакват своя процес. Публиката стана свидетел на един въображаем процес срещу руския властник и неговото близко обкръжение.

В текста се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската федерация с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, които в нелинеен сюжет изграждат образа на войната през емоционалния свят на едно момиченце. Написана скоро след началото на военната агресия, пиесата има премиера през февруари 2023 г. в Полша, а през юни Саша Денисова я поставя в САЩ. Постановката на Галин Стоев е първата премиера за новия театрален сезон в Народния театър.

С десет минутни аплодисменти на крака и възгласи „Браво!“ зрителите приветстваха Галин Стоев, Саша Денисова и актьорите от спектакъла - Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев, Пламен Димов. В ролята на Путин влиза Радена Вълканова.

Силно въздействащият спектакъл разплака мнозина зрители, включително и авторката Саша Денисова и украинската посланичка Олеся Илашчук, която заедно с дипломати от украинското посолство уважи премиерата в Народния театър.

Радена Вълканова е в ролята на Путин в спектакъла на Галин Стоев "Хага"

"Не бих задал никакъв въпрос на Путин. Не бих се доближил дори до него. Аз нямам въпроси към Путин. В този смисъл ми беше дори забавно как медиите се занимаваха с това кой играе Путин като че ли това е най-важното нещо. Сам по себе човекът Путин не е много интересен герой. Интересното в него е огромната празнота, в която според мен се е заселило едно зло и той го провежда през това време. Но не мисля, че той потенциално носи възможността да произведе мащаба на толкова голямо зло.

Един руски интелектуалец Дмитрий Биков казва, че днес случващото се не може да се обясни с причинно-следствени връзки или с материалистични постулати. Днес имаме чувството, че митът се е врязъл, катастрофирал е в действителността и всичко, което се случва може да се третира през митологични параметри и думи", коментира Галин Стоев в отговор на въпрос на Lupa.bg. 

Режисьорът, който е директор на Националния театър в Тулуза, сподели, че не се е замислял как точно да прави политически театър и какъв ще е жанрът на спектакъла. „Имах изключително силна реакция на 24 февруари 2022 г., когато Путин нахлу в Украйна. И тя беше на такава непримиримост, че самият аз се изплаших от тази реакция и реших, че мога да полудея, ако продължа така. Оттогава, повече от година и половина, аз следя всевъзможни канали в Ютуб и Телеграм, и всъщност започнах да изследвам как украинската и руската страна конструират наратива за случващото се“, каза Галин Стоев по време на дискусията след премиерата. Модератор на дискусията бе главният драматург на Народния театър и драматург на спектакъла „Хага“ – Мира Тодорова.

Той добави, че събитията в Украйна рефлектират с неговата лична биография, тъй като той е израснал в късния социализъм. Един от мотивите му да поиска да постави пиесата "Хага" в Народния театър е високият процент българи, които харесват Путин. „Другото, което много ме шокира, беше извадка, показваща процента български граждани, които са пропутински настроени“, обясни режисьорът.

По думите му "Хага" е за всички колебаещи се и за тези, които не знаят как да се позиционират в тази чудовищна война. Според Галин Стоев текстът на „Хага“ успява по много интелигентен начин да направи разрез и да деконструира всички щампи за руската култура, с които е закърмено и израснало част от българското общество, и пред които то губи критическата си мисъл.

Режисьорът Галин Стоев


"За първи път работя по театрален проект, който има толкова пряка и категорична връзка с нашата непосредствена реалност. Изследвам възможността за хармонично или, напротив, парадоксално съжителство между политика и поезия, документално и музикално, мит и актуални новини. Това поражда емоционален и интелектуален световъртеж и формира поле за размисъл, което е чисто художествено по своята същност.

В това поле на игра фрагментите на „нормалността“, която сме загубили заради войната, влизат в пряко взаимодействие помежду си. Това изгражда своеобразен лабиринт, в който зрителят може да изследва границите на личното си разбиране за добро и зло. Точно както прави едно дете, принудено от обстоятелствата да стане възрастен", каза режисьорът за своя най-нов спектакъл.

„Светлият лъч в „Хага“ е погледът на едно дете. През този поглед се разказва цялото зверство, безсмислие и скудоумие на тази чудовищна война, която никой нормален човек не може да обясни“, добави Галин Стоев.

Студентката от НАТФИЗ Кремена Деянова е в ролята на украинското момиченце, което изправя Путин и неговото обкръжение пред Хагския трибунал

Учителите ми в политическия театър ме учиха да работя с реалността, а ако не мога – да я изобразя. Театърът фактически вече се превръща в медия, в медия на войната“, каза авторката Саша Денисова. Тя е учила и работила в Русия и живее там до инвазията на руската армия в Украйна. След това се мести в Полша.

По думите й, ако хората са вече уморени от новините, то театърът би могъл като червей в ябълка да стига до сърцевината на дадена ситуация и да продължи да работи. Авторката на "Хага" коментира, че е много важно този спектакъл да се случва „точно сега, точно в България, точно на тази сцена“. Изкуството не може да чака събитията да приключат, да види какви са резултатите и тогава да отрази болката, допълни украинският драматург.

Саша Денисова оцени спектакъла, режисиран от Галин Стоев, като „невероятен“. „Самата аз написах текста и плаках на постановката“, каза тя и допълни, че вероятно всеки украинец би плакал.

Саша Денисова коментира, че героинята на момиченцето се е появила по-късно в пиесата, като идеята се е родила по време на творческа лаборатория с деца, пострадали от войната. Това е събирателен образ на децата на Украйна, каза тя. В спектакъла на Галин Стоев в образа на украинското дете блестящо се въплъщава студентката от НАТФИЗ Кремена Деянова.

Саша Денисова обясни, че е променила в крачка някои реплики от пиесата във връзка с предполагаемата смърт на ръководителя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Авторката на "Хага" подробно обясни и как е отсяла кои десет руски държавници, военни, общественици и журналисти да изправи във въображаемия процес за военни престъпления в Украйна. Списъкът бил доста дълъг - от 37 души, но както коментира Денисова такъв каст е непосилен за никой театър.

Тя разказа и полските актьори, които играели в "Хага" само били чували за обкръжението на Путин, но на практика не знаели нищо за персонажите в пиесата. Затова Саша Денисова включва в началото на спектакъла техни монолози, чрез които всеки от "подсъдимите" се представя. Едновременно с думите на актьорите на видео стена на сцената в Народния театър изплуваха образите на реалните личности от Путиновото обкръжение.

Пиесата е за европейците, за американците, за целия свят и така става по-лесна за разбиране, обясни украинския драматург.

Всъщност в "Хага" на подсъдимата скамейка са руският президент Владимир Путин (Радена Вълканова), председателят на горната камара на руския парламент - Съвета на Федерацията - Валентина Матвиенко (София Бобчева), министърът на отбраната Сергей Шойгу (Явор Вълканов), командващият руските войски в Украйна в началото на войната ген. Сергей Суровикин, известен като "Генерал Армагедон" (Христо Петков), ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин (Юлиан Вергов), чеченският президент Рамзан Кадиров (Васил Драганов), секретарят на Съвета Съвета за сигурност на Русия и бивш шеф на ФСБ ген. Николай Патрушев (Пламен Димов), журналистката и главен редактор на прокремълския телевизионен канал RT Маргарита Симонян (Илиана Коджабашева), милиарделът и личен банкер на Путин, смятан за един от главните идеолози на войната срещу Украйна - Юрий Ковалчук (Велислав Павлов) и главният съветник на Путин, известен като "кукловода на Кремъл" Владислав Сурков (Димитър Николов).

На въпрос на Lupa.bg защо не е "изправила" пред съда в Хага бившия руски президент и премиер и настоящ заместник-председател на руския Съвет по сигурността Дмитрий Медведев, Саша Денисова сподели, че съжалява за това, но все пак е трябвало да отсее събирателните образи на главните виновници за войната.

По думите й театралният спектакъл се развива в някакви рамки и тя е показала йерархията между млади и стари в клана на Путин, обозначила е конфликтите между тях, кой кого мрази и кой кого презира.

"Ако трябва наистина да се извадят на сцената всички герои, които трябва да са в Хага, аз трябва да направя представление, което да се играе дни наред и вие ще трябва да седите тук със сандвичи и с кола и вода. Саша много интелигентно ги е групирала", коментира Галин Стоев въпроса на Lupa.bg.

"Съжалявам, че го нямаше Соловьов (Владимир Соловьов - журналист и тв водещ, известен с прокремълската си пропаганда, б.а.) - друга невероятно цинична сволоч (копеле, б.а.), която всъщност заедно със Симонян успяха да принизят принципите на журналистиката до степен, до която дори и нашата жълта преса може да завижда, защото това при тях е на ниво национален ефир, държавна телевизия.

Тоест цялото това извращаване на реалността и превръщането й в антиреалност - целият този процес е много интересен, но той се случва през отделни персонажи, които Саша много добре е групирала. Симонян не представя просто Симонян, а представя цинизма на цялата пропагандна машина, която работи, за това да убеди едни хора, че това бяло всъщност е черно и зад това седят огромни пари. И това се знае. За мен това е черна магия и е мното интересно да се занимаваш с това в театъра", заяви Галин Стоев.